Wednesday, August 25, 2010

Why do i blog?

Why??

"Never leave the WHY questions, if you do, you'll loose your real aim(s)"


kdg2 aku terfikir..

sbb aku sebenarnya bukan lah seorang y suka menulis..lebih2 lgi kalau diari..n etc.
aku pun bukanlah ada byk idea utk di share..bg pendapat..kalau ada pun, kdg sukar utk dijelaskan dl bentuk penulisan..

ntah..aku pun xtau..mungkin kehidupan di lembah beringin (kyuem) y kdg2 membosankan myebabkan aku mencari 'aktiviti' utk buat..
manakan tidak..kdg2 kwn2 prgi midvalley/ balik rumah sebab rumah diorg dekat..aku ditinggal kesorangan (kadang ada beberapa lagi) di dalam chalet..
jadi, bila tgok kwn2 ada blog, cuba2 la utk buat jugak..hujung2 minggu tullis sikit..lgipun, ummi ayah kat rumah, boleh baca :)

tapi, bila dah duduk rumah..macam2 aktiviti ada..kira, jarang la duk saja..kalau ada pun, xkan nak duk dlm bilik...gi la ber'socialise' dgn family..ha..itulah 'quality time' y patut diberi pda keluarga..
jadi, lama kelamaan, nak blog pun malas..ade jugak bbrapa post y dituilis di rumah, tapi, tu pun sblm tido..

em..so, berbalik pada soalan..
KENAPA? WHY? LIMAZHA? KEPASA? BAKPE? AWAT?

bila di analyse..aku rasa, aku nak blog ini, ditulis utk
-isi masa lapang di uni nnti
-utk keluarga baca..boleh la share sikit sebanyak pengalaman kat sana
-juga kawan2 di malaysia dan negara2 lain..
-simpan utk kenangan..nanti2, bleh baca balik..tunjuk kat anak2 ke..huhu~

(husnaaa....ape point kamu, nih..)
point saya adalah, saya..
xperlu kejar berapa ramai y komen
xperlu nak promote2 blog
xperlula nak pikir nak update selalu ke x
xperlu tanya sampai bila nak berblog..


i blog for myself.. :)
nanti2 rasa dah xsesuai utk berblog, i'll stop..


itu sahaja..
sekadar terfikir sejenak..
ter'reflek' dari satu post y aku ter baca bbrpa hari lalu..

Wallahu'alam.

20 comments:

Anonymous said...

dan saya ber'blog' juga untuk peringatan kepada diri sendiri dan kawan-kawan.

medan untuk menyumbang sesuatu kepada masyarakat itu luas. take that opportunity.

~HuSnA ZuBiR~ said...

anonymous~
ya..betul..boleh dijadikan tempat utk pringatan..
spt mana, post y telah sy baca itu..
klau lah post itu, xditulis..mungkin, aku xkn terfikir, knpa..
jdi,post2 bkisar tazkiyatun nafs, mungkin dpt mmbtu sy dan y lain..terfkir knapa juga..

cuma..utk purpose itu, kena make sure ada pembaca la kan..:D klu x,xbkesan jgak..:D

Anonymous said...

di sinikan ramai followers. that's could make it. ^_^

~HuSnA ZuBiR~ said...

emm..insylh~

Silent Reader said...

Do believe in silent reader....

~HuSnA ZuBiR~ said...

silent reader..cm scary je..

ImaginE said...

haha..most of hg punya reason sama macam aku..

aku tak kisah pon apa jadi pada blog tu..kalo rasa mcm nak tulis,aku tulis..

kalo hg perasan,hg takkan jumpa blog aku dipromote dimana² melainkan link dengan kawan²..

jadi pada mulanya,aku agak pelik.macam mana hg boleh sampai blog aku,dan tahu itu aku.sebab aku x letak pon indicator yg blog itu blog aku..hoho..phm x apa aku nak sampaikan ni?

mAd~TAU^^ said...

AHAHHH!!!
nampaknya kamu dah tau apa tujuan kamu berblog.....

BAGUS......ingat ka x da arah tujuan

ok sya pulak berblog
kerna sya suka kumpul semua info2
kesihatan utk memaksimumkan diri ini
so sya simpan dlm blog.......
x yah simpan dalam harddisk
haah save harddisk utk store muvee
hhahahah
n then sbalik ada info yg banyak say kumpui ,...........sya nak
orang2 yg tepi surrounding sya leh berKONGSI ngan apa2 info with me and exchange the knowledges.....

so dah nampoak tujuan blog sya kan2??
pastu lawak2 yg paste tu sja utk menggembirakan hati bila terasa
nak hiburan^^

ok oraaaiitt
hahahahah saja nak memberi komen pasai sya hahahah ukan pasai kamu hehehehe

so raya kat na?? klu kat jitra aku nak pi kutip duit raya kat umah ank^^
prepared rm 50 utk aku^^ k

~HuSnA ZuBiR~ said...

imagine~
rasa nk tulis, ang tulis..kira, ang sllu rasa nk tulis la kn..huuhu~
em..phm ap y ang nk smpaikan.."cmne ak ley smpai ke sna?"
simply saying..maybe link mllui mutual friend..kwn2 ak y aku rapat, especially, xramai y ad blog..so, ak gi la kt kwn2 aku punya blog..jumpak ang..abis crita..tpuk tgn.. (*lame~)
huhu

~HuSnA ZuBiR~ said...

mad tau~
amboih..pjg nya komen ang..

laa..ptot la blog ang byk sal bnda2 alah tu..pening aku tgok..main copy paste jek, info2 tuh..ala..bukannya byk mana pn, space y diambik dlm hard drive tu..simpan je la..-.-"
reasoning y xkukuh :P

aku xberaya kt jitra dh..tgnu & kpla batas ja..hehe..

btw, sjak bila ang cakap "sy kamu"...xsedap!XD

secret admire said...

best2..

***ahmad irsyad zubir*** said...

Kak ngah jgn prasan!!

umi tu sebenarnya bertopengkan secret admire

***ahmad irsyad zubir*** said...
This comment has been removed by the author.
~HuSnA ZuBiR~ said...

secret admire~
iyeerrr....-.-"
huhu~

irsyad~
hehe..mna ad perasan..una tau dh..huhu..nmpk ummi dgn irsyad duk gelak2 dpn komputer..huuhuu..mcm2..ummi ni, nakal ehhhh....:D

irsyad..gi baceeee..! :P

secret admire said...

bes3

***ahmad irsyad zubir*** said...

ni irsyad pulak ngeee

~HuSnA ZuBiR~ said...

yyyooollaaaaahhh....:) hehe

afifah said...

so do i~~
hehe..
aku tulis selalu kat u jer.. bila tekanan ja.. boring2 ka..
kat umah x jadi...
x tekanan n x boring hehe

Syukri Sapuan said...

eh.lawa la layout blog yang baru ni.serius. nak baca pun senang.warna matching.


pastu ada butang like2 pulak. huish. cne ah nak buat?

husnazubir said...

huhu..makaseh2..y butg like tuh, try left klik kn nya..ha..pstu try2 la..:D