Sunday, November 14, 2010

manusia perlukan PRESSURE..

Bfore lect, knowledge: 0-10%
After lecture, knowledge: 10-20%, kalau fokus lebih, buleh la smpai 30%

Sikitnya..kan2??
Kadang2 tpikir, bljr kt uni lgi mendlm+susah..tapi, y mgajar, lagi simple cara dy ajar..abis tu, nak excel mcm mana?
Kalau dekat sekolah dulu, nak bljar pasal respiration ja..cikgu di skolah, terang, bukan main dalam. Siap tanya, paham ke tak. Kalau tak, nak terang lagi. Tak cukup dgn tu, pergi lab, belah katak; nak tgok ape jer..jantung katak bdegup?

Kalau kat uni, budak medik-cikgu ckp:
'ini lungs'
Lepas tu, balik, students kna cari, apa fungsi lungs, urat apa ada kt lungs, size dia apa..bla2.. Simple kan, kerja lecturer?
(ok, contoh y di ats ni, exaggerate sikit)

Tapi, students masih mmpu nak ikut, fhm dan apply pengajian tsebut..kalau org biasa, y sja2 nak blajar ttg medik, mampu ke utk, habiskan pengajian itu dlm tempoh y sama? Mungkin boleh..tpi sukar..knapa ya?

Mungkin Salah satu sbb, ialah students di uni ada PRESSURE nya, y tsendiri iaitu; datelines y wajib utk dipatuhi, tests y wajib diduduki, kuiz2 y wajib di hantar, kelas2 y wajib dihadiri..semua wajib..ya, pressure.

Manusia bila ada something or someone y pressure nya, utk buat sesuatu, dia dapat buat, walaupun kdg2 prkara tu seolah mustahil utk dilakukan.

Sbb itulah, Allah mensyariatkan kita utk beribadat kpdNya; menetapkan waktu olat, tarikh2 bpuasa, dan menciptakan syurga neraka, supaya, kita ada urgent utk beribadat kpdNya.

'Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan utk mereka beribadat kpd Ku '(51:56)

So, apa motif aku ckp semua ni??

Motif:
-Update blog
-Isi masa lpg
-Test application blog dlm nfon

Ok husna...ini sgt 'lame' =.="

Motif:
-Sedarkn bhw semua prkara y kita lakukan ini, bgntung kpd thp urgency kita thdp prkara itu
-Urgency itu tletak pd niat
-Pressure itu bukan utk melemahkan, tpi utk kita bgerak lebih ke hadapan
-Pressure itu juga, mbntuk disiplin

Jadi, sama2 lah mgejar iman, ilmu, kjayaan dan kebahagiaan dunia akhirat. Bangun,bangun, bangun..it all starts from u. It's how u priorities things, in order to work them out to the fullest...

P/s: jom start 'reheat' surah y dh hafal. Dan topup lagi..insylh :)


Wallahu'alam.
Published with Blogger-droid v1.6.5

5 comments:

Kimin said...

LIKE

afifah said...

yeah.. you go girl!!!

Rabiatul Adawiah Sulaiman said...

semoga kita sama2 menjadi hamba Nya yang terus mencari =)

Anonymous said...

salam dik:)

umi said...

UNA!!UPDATE LA..mesti byk ceritakan..