Monday, February 18, 2013

Who moved my cheese? edisi: Pengorbanan

Sungguh, Allah itu Maha Pemurah, Maha Pemberi Rezeki, dan Maha Segala Sifat Kempurnaan bagiNya.

Bila mana Allah ingin memberi sesuatu, Dia hadirkannya, tanpa berkira dan dan boleh jadi bertubi-tubi pemberianNya, sehingga terduduk berfikir adakah semua ini untuk menguji ku? (itu kalau berfikir la, dan mensyukuri. Kalau tak, hidup happy-happy saja~)

Namun, sebelum itu, ada diantara hamba-hambaNya, yang Dia ingin uji. Sejauh mana pengorbanan mereka untukKu, sejauh mana pengharapan mereka untukKu? Kalau dapat happy-happy saja sebab ada Dia dan cukup dgn apa yg Dia beri, maka hati sebegitulah yang hidup untukNya.

Kerana cheese itu sepatutnya adalah Allah yang sifatNya yang Maha Mencukupi.

Mode: [mencuri masa] refleksi setelah hampir habis baca buku "Who Moved My Cheese?" tulisan Dr Spencer Johnson ketika makan lunch tadi.


Wallahu'alam.

7 comments:

Nor Izzati said...

saya pun baru abes baca buku tu!
=)

Tapi, tgh digest ayat Una ni. Hurm, mcm mana kaitkan cheese tu sbg Allah?

Anonymous said...

kurang faham dengan statement ni,

"Kerana cheese itu sepatutnya adalah Allah yang sifatNya yang Maha Mencukupi."

mohon pencerahan..~

nurulhusnazubir said...

nur izzati & anony~
bila fikir2 balik, rasa mcm "eh, apa aku reflek ni" lol. =.=
wanted to say that, kebergantungan kita pada 'cheese' adakalanya mudah di let go, seandainya kita dapat meyakini dengan ketentuan Allah dan dengan Sifat-sifatNya yg Maha Mencukupi. contoh, jika terlalu bergantung pada harta, dan tiba-tiba ditarik nikmat itu, pasti sakit. Namun, dengan Islam, ia mengajar kita utk meletakkan Allah itu Maha Pemberi Rezki. With this sbg prinsip, maka mudahlah kita menjadi 'tikus2' itu instead of 'littlemen'. huhu..now, i think it makes sense.=)

sorry, discard ayat tu. salah menulis reflection

Nor Izzati said...

hihi, okies.
lebih cerah insyaAllah.

=)

nurulhusnazubir said...

simply said..having positive attitude towards Allah and the takdir, is what ease one to accept the 'absence' of the cheese..
tapi.. tott, obviously, easier said than done. kann T__T

Nor Izzati said...

Sangatttt.. T_T

Anonymous said...

hai lensa kehidupanku..~