Tuesday, June 30, 2009

Mencari Sponsors??

bPost ini adalah nukilan ikhlas dariku untuk memudahkan calon2 SPM untuk mencari dan mengapply sponsorships. Bukan apa, hasil dari pengalaman lepas, aku dan rakan2 memang sampai satu tahap 'buntu akal', xtau nak apply apa..

Yang ada dlm fikiran, hanyalah MARA dan JPA..kdg kala, terfikir gak...

"calon spm punyalah ramai, takkn suma yang akn dpat JPA n MARA, yang len suma pegi mana?? Jenuh mak ayah nak sponsor"

Tapi, Alhamdulillah, aku skrg dah dpt tajaan (bukan JPA/MARA), dan sekarang sdg buat A-Level kat Kolej Yayasan UEM di Lembah Beringin.

Kat sana, aku terkejut sbb rmai student yang disponsor oleh syarikat2 yang sblom ni aku xpnah dgq..

"uihh..mcm mna la hampa suma leh cari syarikat2 pelik nih...aku xpnah dgq pon..xaci norh..." keluh hatiku.

Jadi, aku xmau la korg share nsib cmni..especially juniors aku (action: senior baik..ehem2)..so bacelah.. ni pun, skadar pa yang kutahu.

Sponsors

  • Khazanah*
  • Bank Negara Malaysia (BNM)*
  • Security commission (SC)
  • Perbadanan Nasional Berhad (PNB)
  • Employees Provident Fund (EPF)/Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)*
  • Shell
  • Petronas
  • Sime darby*
  • Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)
  • JPA
  • MARA
  • United Engineering Malaysia (UEM)
  • Tenaga Nasional Berhad (TNB)
  • Telekom Malaysia (TM)
  • Maxis
  • News Straits Times
  • Yayasan Negeri (Kedah,Terengganu,etc.)
  • Jabatan Zakat Negeri
  • Felda
  • Angkatan Tentera Malaysia (bagi anak-anak tentera)


*open its application utk keputusan trial jugak


Dan ada lagi...InsyaAllah akan ku edit kalau ada lg pnambahan..maybe xsmua penaja di atas menawarkan kos yang anda kehendaki, tapi why not to have a go..

Aku pon dulu bukan pernah terpikir sal bidang ekonomi nih..tapi bila dah dpat, Alhamdulillah..rupanya selama ni kita yang xpernah terdedah dengan bidang2 pelik sebegini...best gak pa..nk tau crita lanjut klik disini.


5 comments:

muFFin said...

nak klik mana weh???

Nurulhusna bt Zubir said...

#muffin

aiseh..aku xwat g post utk "klik di sini"..nnt2 aku gtaw..heh

muFFin said...

hehehe

muFFin said...

nape aku masuk website ko, ade spyware warning.. bahye...

Nurulhusna bt Zubir said...

#muffin

yeke??

stiap kali ke??