Sunday, July 12, 2009

Tidakku Duga..

Demand, Supply...Deficit, surplus.. aku kini bermain dengan wang, berinteraksi dgn sikap manusia yang tiada henti kehendaknya.. benarkah ini msa depan ku???

Bukankah dahulunya aku sentiasa memekakkan telinga ini apbila TV mnyiarkan ttg saham, bisnes, dan..EKONOMI..??!!

Sememangnya aku bercita2 utk memakai kot putih,dengan stereoskop di leher lbih2 lgi dlm operation theatre..itulah menjadi impian ku..iaitu seorang doctor bedah..surgeon..tapi itu tinggal khayalan...aduh...

Mulanya begini...

"Beep, beep," telefonku berbunyi..ade mesej masuk..terhenti sebentar perbualan saya bersama rakan-rakan di kelas 5ikram

"TAHNIAH!! Anda telah terpilih untuk meyertai Program Latihan Khidmat Negara,utk maklumat lanjut, sila layari http://khidmatnegara.gov.my/"

"aaaarrrrgghhh....!!!tidak!!!aku xmau,aku xmau!!"bentak aku. Semua pandangan di kelas itu tertumpu padaku. "kenapa Husna?"soal salah seorang rakanku. Aku sememangnya tidak mahu mengikuti PLKN..aku ingin berada di rumah selepas SPM..sudah puas berada di asrama selama 5tahun.

Sejak dari itulah, aku berhempas pulas mencari sponsorships kerana menurut salah seorg rakanku, kalau ada surat tawaran untuk sambung belajar, maka, akan ditangguh, tapi kemungkinan untuk kita 'join' balik PLKN tuh, amat tipis..pendek kata, boleh la terlepas...! Jadi, aku pon cuba2 la nasib dengan menggunakan keputusan trial...yang diisi hanyalah borang Sime Darby dan MARA (program JAD).

Seminggu selepas tu, tetiba Cikgu Jayyid datang ke kelasku, time tu, xda cikgu.. "Ok...saya nak 10 orang..cepat2.."..tecengang, apesal cikgu tetiba je ni..."utk apa cikgu??"soal kami semua.. "takpa2, ok lah, mcm ni..cikgu nak sapa yang dapat 8A1 dan ke atas utk trial baru2 ni.."

Beberapa orang rakan sekelasku keluar, termasuk aku..cikgu pun cari lagi dari kelas2 lain sampai cukup 10 orang.. kami dibawa ke bilik kaunseling..

Disitulah kami di inform tentang tawaran biasiswa BANK NEGARA MALAYSIA..terkejut aku dan rakan2.."layak ke aku..?"desis hati kecilku.. setahu aku BNM hanya layak utk yang 'betul-betul kaw'.. rupa2 nya tawaran ini dibuka kepada sekolahku kerana telah berjaya mendududk tempat ke 10 dalam ranking SBP bg SPM 2007..

Senarai kos yang ditawarkan dibentangkan oleh Cikgu Jayyid

  • Jurutera kewangan
  • Matematik
  • Kewangan korporat
  • Akauntan
  • Ekonomi
  • Kewangan perbankan
  • Actuarial science
  • Law

Dan beberapa lagi...

"Eeee..ape menda suma nih..?? xpernah dengar.."rungut kitaorang. Semua tu tak langsung menarik minat ku..cikgu kata, sapa tak minat, boleh tarik diri dan buka peluang kepada yang lain..beberapa orang keluar..aku tidak.. mahu mencuba nasib..mana tahu boleh keluuar PLKN..

Aku tak tau nak pilih kos apa.. "Bismillahirrahmanirrahim...." jariku terhenti di kos Ekonomi.

Kebetulan.

Sekali lagi. Kali ini, panjang sikit, kerana ditambah pula selawat ke atas Rasulullah S.A.W.

Ekonomi lagi. Kebetulan....

Kali ini, upgrade sikit, guna pen. Dibaca basmalah+selawat+doa sikit+pusingkan pen tu...=EKONOMI lagi!

Cukuplah..aku pon tulis je..dan meletakkan Negara UK sebagai pilihan Negara ku kerana hanya tiga pilihan diberi iaitu:

  • US (xnak..sbb byk crime)
  • Australia (errmm..pernah duk kt sana 2 tahun)
  • UK (the only left...pilih je lah)

Macam tu la ceritanya.. nak dipendekkan cerita, aku terpilih untuk menghadiri temuduga BNM, ada 3 part..essay(2jam), grouping(>1jam), personal interview (1jam) . katanya, dalam bulan 12 atau bulan 1, dia akan contact sekiranya kita terpilih..

Aku menghitung hari..

Disember

Januari

Tiada apa2 berita ku terima... aku lenyapkan harapan ku terhadap tawaran ini.. aku hanya sempat berPLKN selam seminggu dan telah menerima tawaran program MARA JAD kos engineering...kata ayah ku, "cukuplah along yang jadi engineer,una jadi la doctor ke apa2 yang lain"

Setelah 'menanam anggur' selama sebulan lebih..tetiba..pihak BNM telefon, menyatakan aku terpilih..

4 februari-tawaran dimaklum

7 februari-perlu beri jawapan..huh..???!!!apekah?? mana sempat..!!

Hasil istikharah aku, dan ummi ayah, mereka mengatakan eloklah sekiranya aku menerima tawaran itu. Agak sukar untuk percaya..

apa yang memeningkan aku lagi ialah harapan keluarga untuk aku menjadi doktor..

"Doh bakpe g pilih hok pelek2??" ..... "x emboh jadi dokkter ke?? Guane..?? nok keje mende kang nanti??" ..."Doh berahi ke tuh??"

Dush2!! Aku ditalu dengan pelbagai soalan terutama dari tok, tok saudara, mak pak saudara dan sepupu sepapat di TERENGGANU. Ummi ayah pon teragak2 tapi mereka tetap yakin dengan istikharah mereka.. "Insyaallah, Allah lebih mengetahui.. ramai lagi yang boleh jadi doctor,biarlah kita cuba bantu ummah Islam dari segi ekonomi..peluang ni susah dapat.."

Begitulah..

Dan kini, aku berdiri di bumi Kolej Yayasan United Engineering Malaysia (KYUEM), di Lembah Beringin, Tg. Malim. Melanjutkan pengajian dalam bidang EKONOMI..dan

Alhamdulillah banyak perkara yang telah dimudahkan-Nya, dan kini aku merasakan, inilah yang terbaik untukku..
Sesungguhnya, Dia Maha Mengetahui..

Rupa2 nya, hampir semua kawan2 ku yang under BNM, melalui nasib yang sama sepertiku

  • Uya; maths (cita2-doktor, dah siap packing &medical check up untuk ke Intec; medic- Russia)
  • Ili ; ekonomi (cita2-engineer)
  • Amy dan Mira (xde cita2, tapi telah masuk UTP sebelum tu)
  • Haq; ekonomi (berdasarkan majalah sekolahnya..cita2-neurologist)
Sungguh benar ayat-ayat Allah..dan ayat (2:216) ini amat terkesan kepadaku :

Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

28 comments:

albanaT said...

salam....


haha....

bangga2 skit2....

yg sai d tawarkan sbb spm 07 nya result..huhu...tp awt la depa x bg kt km...

kra tere la husna....

ada hikmah tue....btui yg ayt 2....mmg motivate sgt no!!!...

pa pn teruskan perjungan...berjihad dlm bdg ekonomi pulak...FARDHU KIFAYAH 2....

k...stiap ssuatu ada hikmahnya...teruskan BERJUANG DGN CALCULATOR ANDA>>>>>apa yg penting????


mmg kerjasama n amanah...say no 2 RIBA in this field k!!!...GAMBATENEH!!

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak Karamu

mud said...

pergh budak bank negara kot
bapak hebat~

~HuSnA ZuBiR~ said...

#albanaT

syukran jazilan ya ukhti..huuhu..nak berjuang memang la, tapi kena dapatkan kddukan stble dlu..huuhu..therefore, doa2 kan la ye.. ;)

~HuSnA ZuBiR~ said...

#pakKamaru

salam..terimaksaih kerana singgah..

datang lagi!~

~HuSnA ZuBiR~ said...

#mud

salam..alhamdulillah la...bkn da pape special pon..blajar cmtu gak..ups and downs..

tapi aku doa supaya leh fly~nk sgt!!

albanaT said...

haha...junior ku husna zubir...insya-Allah rezki mu d mna2 sja ada...mu dh la cantik..pandi...semu la...

ble nya..insya-Allah ble nya terbang...pinjm syp kt burung sat pas 2 terbang...haha..

dak la...btui la...u can do it!!!...

ni k.yana..., X-ikups + SMKAK...

^_^

~HuSnA ZuBiR~ said...

albanat~

haha..k.yana ka..ha..tau pon nk ngaku..:p

thnx r jdik snior y baik..haha (xtau nk ckp ape..knon..)

hey..y lpas xsmstinya mennguarantee y akan dtg..tkot doh..

kra ni double senior r..huhu smkak+ikup

mIra said...

salam ziarah~~
nnt jenguklah2 dtg blog..
skam ni blaja kat unimap..
uni msia perlis..
amik biomdc eng..
huhu..
umah tu, bkn umah sewa..
tp umah kat kolej kediaman kami..

emm,lu dpt gak plkn,mula2 xnk g..
tp lama2 bes plak plkn tu..
nnt blaja leklok kat kyuem tu no..

~HuSnA ZuBiR~ said...

mIra~

tq..insya allah..ermm..plkn mmg ada gk modul2 y bez..cuma 5taun duk kt asrma..rsa cm nk lps gian duk umah plak...hehehe

slm ukhuwah~

huda laa said...

salam..owh ni sorang lagi double senior kamu!~..k.huda..hehe..tahniah ya husna!..
hebat kamu~

~HuSnA ZuBiR~ said...

huda laa~

wahh..semua aktif menggeblogging (pencemaran bahasa)..

alhamdulillah..rezeki ja..hebat?? ee....jgn ckap cmtu..seram..tggu fly dlu..tkot..k.huda doakan ye..syukran

~HuSnA ZuBiR~ said...

huda laa~

btw, k.huda n albanat..ha..disbabkan korg punya achievemnt la husna dpt..klux, kte ni xdk pa ja..tq.!jasamu dikng

huda laa said...
This comment has been removed by the author.
huda laa said...

heheh..batch spm07 la..k.huda punya batch spm06 dpt no 19 ka 20 ntah ka 21..hehe..eh rasanya, yg pasai byk lagi pihak yg tawarkan scholarship tuh, gtau la cg jayyid ka, or post kat group friendster sbpikp..bleh jadi panduan kat junior2..

~HuSnA ZuBiR~ said...

huda~

hehe...ptut la..tgok gmbr..rsa cm xknal..tp tkot klu husna y x cam..erm..kak ain..ha ah..knl2..krim slm kt dy ye..
^-^

meiyr said...

~hyep....assalamualaikum....~

~mest kata aku neyh demam ke hape tetiba ja mngomen....huhue....~

~bapak b0san douh d0k umah cuti neyh....~

~s0, keja aku melawat bl0g2 rakan2 yg dcintai(cewah.).....~

~nway...go0d luck...study rerajin....~

~x sgka gara2 plkn...menda neyh tejadi..huhue...rezki Allah nak bag...hihi....~

~p/s: aku igt ag muka ang tyme ang dpat tau kna p plkn.....kah3.....~

~HuSnA ZuBiR~ said...

meiyr~

haha..mmg pon..klu ang xigt sja r..ak pon xkan lupa sal ang tu..dok pkena aku..kureng tol..skli tkna btol..adduusss..aih..geram2.huhu

rndu ar tyme sekolah weh..

akmal hayat said...

tw x..bapak gajah pn tekejut dgq hg amek ekonomi!!

~HuSnA ZuBiR~ said...

akmal hayat~

huhu..tau2..

nk cena..hehe..doakan je lah kjyaan ak norhh..(asl tetba komen nih..)

Dai said...

alhamdulillah... bersama-sama kita berjuang di kolej walopun ang budak BNM dan ak bdak KPM.... hahaha...

ada la nama ang kat kyuem rockers teh... cari laa...

~HuSnA ZuBiR~ said...

dai~

insyaallah...berjuang atas nama pelajar Islam yang cerdik!
tq

The Iconoclast. said...

I used to want to be an engineer too; you'd be surprised at the number of economics students who had other things in mind before deciding to "berinteraksi dgn skp manusia yg tiada henti kehendaknya"XD

but it's quite hard to not be fascinated with subject after a while - plus you have such an analytical mind - which will be of much use in Econs! Don't worry; if you still can't stand econs in ten years' time; you will eventually lead yourself back to your ambitions=) I am sure of that.

And I don't think you're interacting with the greed of Man in Economics; you're simply finding a way to eliminate it;)

hope you're doing fine husna; see you on monday k! diba's birthday is on sat btw hehehehehe

you write remarkably well by the way;)


shar linn

rosmanrazif said...

doakan semoga berjaya

~HuSnA ZuBiR~ said...

the iconoclast~

teknz shar for the fantastic comment..! well, after all, i do find econs as an interesting subject..u know, we sure are lucky to hve pn. jas as our econs teacher..! she really puts us in a great understanding of econs!!

btw,any plans for diba??huhu

~HuSnA ZuBiR~ said...

rosmanrazif~

insyaallah..sama2 brjya {",}

syahira said...

ehm....firstly.....tq husna.....sampy ble2 pown syira xkan lpe nak wish u tq....sbbnye...


1...husna maybe salah 1 sebab syira bley b'jaya selain...ALLAH...doa mak ayah....p'tolongan cg....p'tlongan kengkawan len....

hmm....syira xngase husna rugi pilih tawaran nie.....dan xperlu fkirkan g....rugila...spatutnye ak jd dr la.....syira ngase pe yg husna pilih nie da t'baik...bkan senang nak jd org cam husna....bkan senang.....so all da best...haha...doakn syira....syira tgh sdapkn atie nie...wlupown t'paksa plih mende yg syira xpenah mimpi nak....hmmmm....syira tgh try nak terima.....maybe de hikmah kowt d'sebalik sume 2...doakn syira.....

~HuSnA ZuBiR~ said...

syahira~

syira..xpe..hidup ini ade je ups n downs..syira, once kita dh buat plihn..kita kna stick to it..never look behind..or else nt, dpt mmbri ruang kpd syaitan..kan ade hadis bunyi cmtu..

weh,aku rndu gla kgkwn kita y lma..skrg xsma..ish..xtau r nk ckp cena..huhu..

k..lah,btw..tq