Monday, January 18, 2010

DoE..I did it!!

Okeh..sekarang tgh free block, so, before going to the RC (resource centre) which definitely means, studying, aku decide nak berblog sekejap..

Post kali ni, tentang DOE yang alhamdulillah, telah berjaya diselesaikan oleh the whole group member 25-amy, uya, mira, iqbal, arif and aku..(mintak maaf kerana guna bahasa cmpur2, xdistandardised sbb pakat tulis ja..)

DOE- Duke of Edinburgh award adalah international co-curiculum yang disediakan oleh kolej ni, which requires us to complete tasks including, expedition, community service, skills, and sports.

Dan, semalam adalah expedition part, where we had to walk approximately, 8km on the first day, and 13km on the second, totalling up to 25 km..huh..penat..

Mungkin, terlintas di fikiran anda, "ala..jalan je pun.."..wooo..no,no,no...ini jalan, bukan sebarang jalan..

Boleh dikatakn, jalan rata yang kitorg lalu, hanyalah about 25%..the rest, are All, rough, grassy, uphill, and downhill..(time trial, xsesusah ni)

Ditambah pula, dengan kesakitan giigitan nyamuk, dan berat beg about 2-3kg..

gotta maintain the stamina

Ok, enough of complaining..

The first day was quite fine, jalan xbyk uphill, Cuma byk nyamuk, sebab masuk rubber plantation..the navigating task was fine, just that, ada tersilap tengok bearing, dan sesat sekejap dlm hutan tuh..which is about 1km from the path we've supposed to take..Perjalanan ambil masa 4 jam,iaitu dari 3pm-7pm..dan alhamdulillah sempat solat Asar di campsite..(nasib asaq masuk lambat) Nma campsite, Kerling..dekat dgn KLK..(dunno what the abbreviation stands for, tapi mengikut Arif, Kerling Ladang Keling..haha..due to the fact that, tempat tuh mmg penduduk dia mostly, Indians)

Then, the dinner..instant food ja..campfire xsebesar y trial, mungkin sebab kayu n ranting xbyk...sambil makan, mcm2 jokes yang arise..termasuk, majlis 'pembatalan air sembahyang' (-.-") haha..

jalan-jalan cari jalan...

The next day, was a bit tough..took us about 7hours, from 850am-3pm, to reach college..[wonder how Shar linn's group managed to finish it at 12pm.. (0.o)?? ] time nih, sesat jugak!! Bukan sebb bc arahan slh, atau tgok bearing slh, tapi, sebb ter'miss' the blue print yang Mr. Hanson cat..huh..at first, things were going just fine..sume bearing yang diukur, ada ja path yang disediakan..tapi, bila arahan tulis:

"This path gently rises for about 400m..."

Hati mula musykil, sebab bukit yang dinaiki bukan gently, instead, rises STEEPLY (45 degree) and MORE than 400m...tapi, perjalanan, masih diteruskan..

Dan..

Bila, jalan2 dan sedar kita arrive kt tempat yang sama..dan we were actually going in circle, huh...memang sah dah sesat...dan telefon berbunyi..ingatkan.wonderpets, dtg menyelamatkan!! Tapi, rupanya, group satu lagi, yang juga tersesat..last2, sama2 patah balik..huh.. 1jam lebih gak sesat..mujur dalam kepenatan, tuh, sume still maintain sporting ditambah pulak dgn crita "mama and papa" y xleh blah tuh..

huh...sesat..!!!

Ok.. so, sekarang, dah sampai kolej dan kena pergi kelas spt biasa..barulah kini, terasa betapa besarnya nikmat sihat yang dikurniaNya..

Antara nikmat2 y dulu ak xbrpa rasa bahawa itu adalah nikmat:

  • Berjalan atas lantai yang rata
  • Menaiki tangga dengan laju (kdg lgkh dua sekaligus)
  • Tilam yang disediakan oleh kerajaan
  • Berat badan yang ideal dan mampu ditanggung oleh kekuatan kaki
  • Memalingkan kepala

Teringat aku akan hadis yang dipelajari time SPM dulu:

Diriwayatkan daripada Ibn Abbas RA, bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda

"dua nikmat yang sering dilalaikan oleh kebanyakan manusia; nikmat sihat dan nikmat waktu lapang"

(Hadis riwayat Imam Bukhariy)

p/s: xjadi pergi RC kerana sedang digunakan oleh budak2 bio..so, save and then, post entry nih pd waktu ptg..




14 comments:

afifah said...

salam...
huhu im the first hahahh...
wah husna bgus!.. maintain stamina...
bgus2...
btol 2..
dua nikmat yg pling selalu dilupakan...
aku pun selalu lupa... thanx..

~HuSnA ZuBiR~ said...

afifah~
pah..mantap gila ang...bru ja kot aku post..huhu...express~
huhu..klu ang p skali, msti lg bez kn.,..hehe :D

afifah said...

kalau bwak satu dorm... lg bes kot.. hahaah... semput wei lma x rentas desa.. asik rentas bandaq ja .. hahaah
blakang u aku pun ada Broga hill tp aku x sempat lg nak daki hahahh

~HuSnA ZuBiR~ said...

afifah~
hahah..ang mmg...cuba la nek skli skla..xrugi..bez la...em, aku rasa, msti ang fit la nih kan..sbb dh da ksdrn bjogging brikutn kes kna ligan dgn anjing tuh..haha :P

alhanzalah said...

pabila atlet beraksi !!

afifah said...

itu la dia.. aku x sempat lg nak nek broga hill tu..
aritu kawan aku nek tp aku demam wak2 2.. jd ak x ikot ar..
anjing tu mmg ar.... ade hikmah gak aku kene kejar ngn anjing tu.. seb bek x kena gigit..syukur alhamdllh
kes terbaru yg aku dgr anjing tu gigit orang....gila betui..

~HuSnA ZuBiR~ said...

alhanzalah~
huhu..ko pn..atlet othman tuh..eh, kt mesir ada sukan x?xnah dgq r pulak..

pah~
huih..gns toi..guard kt situ ptut wt smtg rr...sian kwn aku nih sorg nnt..fobia xsudah jwbnya,..huhu

afifah said...

husna~
awat beg ang nmpak berat gila...
bapa kilo tu.. ang bwak pa ???

alhanzalah~
cm bes bersukan kat padang pasir heheh..
ang kena cuba tuh...

Afiq said...

alah. manja. haha

~HuSnA ZuBiR~ said...

pah~
berat rr..dlm 2-3 kg gk r..

afiq~
sapa?ang?haha..mmg pon..

yeyeay~ uya said...

doe best..!!

nuruddin muhamad said...

pergh, sesat, korang sesat? Ape ni batch 11.5 camnih. hahak. tapi DOE memang antara aktiviti paling best Ky. ouhhh

~HuSnA ZuBiR~ said...

"uya"~
ha ah..best :))

nuruddin~
haha..ceh..bajet .5 xleh wt slh r...hehe..dlm group tuh ada sorg btch 11..dy kot y bg ktorg sesat..haih..eleven,eleven..x r..lwk ja.. "ouhh" huhu
(tema ko r tuh)

~HuSnA ZuBiR~ said...

malas nk update blog..huhu..(bez gk komen post sndri..huhu)