Thursday, December 31, 2009

"Be de boom" "praaangg"


"Be de boom" "praaangg"

adeh..sakit telinga.
Ledakan bunga2 api kedengaran di belakang rumah..biasanya, jiran2 chinese yang selalu pasang mercun time2 sambutan new year, baik Chinese New Year, maupun New Year..kenapa aku x kata y pasang mercun itu melayu? kerana..malam Ma'al Hijrah xkdgran pulak dentuman2 bunga-bunga api ..huhu

Jadi, post ini adalah dalam mode: xboleh tidur kerana bising..




Sebenarnya, tiada apa yang nak ditulis, cuma terasa gatal untuk menulis post..nak cerita pasal New Year, macam bosan ja..ramai sgt y bckap perihalnya..kalau tulis azam baru, xbest..xprivacy..dan terlalu banyak, walaupun belum diketahui pencapaiannya.

Cuma di sini, ingin diselitkan tentang pengajaran yang dikutip melalui pengalaman pada tahun 2009; 18 tahun..

1) realiti kehidupan.
Dulunya, ketika di sekolah atau asrama, semua diatur.. masa, pergerakan dll. Tapi, bila sudah bebas di kolej, setiap jam y blalu bgaikan xterasa lamanya..ada time kita memang busy, ada time mem'busy'kan diri sendiri..(-.-'')

2) ukhuwah.
Dulu, duduk dalam dorm..rasa bond sgt kuat..bgun pagi, nampak muka 13 orang tu, nak pergi makan, ajak muka 13 orang tu.. nak study, dgn 13 orang tu jugak.. nak tido, nampak muka 13 orang tu lagi...huhu.. P102 memang dalam kenangan~ tapi, selepas sekolah, ukhuwah dirasai bukan kerana melihat muka orang itu hari2, bukan dengan meluangkan masa dgnnya sentiasa.. tapi dengan kehadirannya ketika kita susah dan senang, juga dengan nasihat dan bimbingan darinya, dan secebis ingatan satu sama lain walaupun telah terpisah.. (also thanks to uya and ili for being great chaletmates)^_^


3)kematian.
semakin hari, semakin dekat dengan hari kematian kita, masing2.. rumah kata pergi, kubur kata mari.. semua tau kata2 ini..sgt familiar..tapi, sejauh mana persiapan kita? ketika di bangku sekolah, semua macam akan hidup selamanya..berita kematian, jarang didengari.. semua mak ayah ada.. adik beradik pun.. sungguh seronok~ tapi, semakin usia meningkat, semakin sedar aku terhadap perkara ini.. particularly untuk thun 2009.. seorang demi seorang saudara mara sahabat2 aku pergi dipanggilNya..kakak, mak, ayah, dll. Ada yang mengejut, ada yang memang diduga.. tetapi aku?? Alhamdulillah, setakat ini, semua orang tersayang masih disisiku.. dan didoakan moga panjang umur dan sihat selalu.. (sebak) Aku ingin mereka sempat melihatku berjaya, insyaAllah..membalas jasa ummi ayah, dan bawa mereka ke UK.

4)dakwah.
kalau kat sekolah, ada BADAR.. jadi, sume settle.. xpayah pikir banyak2, ustaz ustazah ada. Diorang boleh bimbing budak2 bermasalah. Tapi, sekarang?? barulah terasa.. tanggungjawab sebagai seorang Islam. Perlu berdakwah, baik sesama Muslim ataupun dgn non-Muslim. sekurang2 nya, terlepas kat akhirat, insyaAllah. Usaha berdakwah, memang susah.. banyak cabaran..perlukan sokongan.. usrah bagaikan peneguh perjuangan, yang bisa menarik kembali diri ini bila tersasar atau terebah..

Baru aku faham kata2 ummi ayahku-"Berdakwahlah sampai akhir hayat", "Ikutlah usrah walau di mana pun berada, sampai ke tua,bukan setakat kat sekolah (masa muda) ja,walaupn kdg kita rasa berat dan malas".. Juga kata2 abang aku-"akhlak kenalah jaga kalau nak bawak Islam"..ya, benar..Rasulullah berdakwah setiap saat.

Akhlak Islamiyah sepatutnya perlu dizahirkan oleh setiap Muslim

Jadi, hidup ini adalah perjuangan..juga suatu pertimbangan, adililah ia sebaiknya~
Marilah sama2 kita kembali kepada kebenaran ajaran Al-quran dan As-Sunnah..


10 comments:

Dya-Na said...

husna..thanx 4 da words..huhu
best2..btw, ak pon rndu p102..huu~
:)

Dai said...

slamat thn baru! =)

Syahira Ismail said...

ehm..rsa tpkul ngan kata2..'akhlak knalah jga klau nak bwak islam'..btul2..100% stuju..tapi tkut.nk menjaga akhlak 2 kna cermatkn..akhlak 2 mcam kaca..skali t'hempas..praang..xmampu ngase..tkut .tkut xt'jaga..tkut..

~HuSnA ZuBiR~ said...

dya-na aka paan~
huhu..welcome..keep in touch..:)

dai~
slmat juga..smoga btmbh iman dan amal..

shira~
huhu..tpukul??agk r..tpi btul kn..? tu la..kna cermat..cri la shbt y dpt bimbing..sbb tu usrh pnting :)

.Amy. said...

husna.klik kat gratisan musik kat page aku

then ko pilih lagu apa yg kau nak
kt bawah player lagu tu ada codes.

kau copy paste je kat html yg kat layout tu.

~HuSnA ZuBiR~ said...

amy~
oh ok...tp rsa cm xnak je pulak..huhu..thnx btw.

afifah said...

ya usrah tu penting..
refresh rasanya selepas berusrah....

~HuSnA ZuBiR~ said...

afifah~
ha ah..btui tuh..ang gak ang habaq cmtu dlu kan..wahai pen. ketua Badar.. :P huhuh

afifah said...

bukan aku yang habaq oit...
rasulullah dah buat beratus taun dlu dah..
ni la salah satu wasilah yang disusun oleh assyahid imam hassan al banna...
cewah hahah

~HuSnA ZuBiR~ said...

afifah~
huhu..btul la tuh..cuma aku kata, dulu ang duk emphasize menda ni la kan..bguih la.. :)