Sunday, May 09, 2010

Ketakutan~


Takut..

Perkataan lima huruf ni, cukup menggambarkan keadaan aku sekarang ni. Dulu, pernah dengar, orang cakap, "Semakin kita besar, semakin banyak pilihan yang harus dibuat, dan semakin penting pilihan itu untuk kita." Aku akui, benar sungguh kata2 itu. Kalau dulu, kena pilih;

Nak belajar ke x,

nak gi sekolah ke x,

nak makan ke tak,

nak beli barang X ke x..

nak kawan dengan dia ke x...


n so on..tapi, sekarang pilihan itu dah jadi semakin 'crucial'..jadi..


nak kos apa?

Nak universiti mana?

nak masak apa?

Cukup x duit nak beli barang X,

Nak KAWIN dgn dia ke x..??? (erkk..apekah...??haha)


Perhatikan, perbezaannya..


Apa2 pun, ingin di'share di sini ialah perihal, universiti yang bakal dipilih. Sepatutnya, aku dah start reply kepada UCAS (Universities & Colleges Admissions Service) universiti mana yang nak dipilih, tapi, aku takut..takut ape??ntah la..macam2 duk pikir..

Ini 'over'... exaggerating..


To start of with, Alhamdulillah, aku dapat reply dari 4/5 universiti yang di apply..

-exeter

-warwick

-birm

-UCL


-Takut untuk hidup di London-

Ini yang paling ku takut. Nak pergi KL pun, kena fikir dua tiga kali. Bandar2 besar la katakan, takut sesat. Baru2 ni, ada tutorial trip ke KL. Suma kena pergi, bawah jagaan Miss Linda. Huh! Bila sampai The Curve, aku mula terbayang, diriku ini di London. Errrkkk.. boleh ke survive ni? Kat The Curve tu, aku melekat je dgn kawan2 ku, xpun, dengan Miss Linda..Diorg ke sana, aku pun gi sana, diorg ke sini, aku ikut je..1st time la, katakan..Kalau bandar Tg. Malim, atau Jitra, xde la aku takut sangat, walaupun 1st time..mungkin sebab bandar kecik kot..ermm..ade penyakit urbanophobia kot..(nama saintifik rekaan semata2)


-Takut untuk berkawan dgn Mat Salleh-

Setakat ni, orang Melayu yang ambil Economics di UCL utk intake 2010, xramai lagi y kudengar. Kalau dari Kolejku ini,KY, ada, 3 orang lagi, sorg laki melayu, dua lagi, my chinese friends-girls. Bila terbayang, nak kena speaking 24jam..huh~ takut..bukan xreti, tapi bayangkan..langsung xckp melayu kat kelas..pastu xley ada, imbuhan "lah" , "ha"...Kalau di Warwick, at least, ramai jugak melayu di sana, so xde la pelik sgt..

(haih..kata nak gi UK..apela -.-")


-Takut nak study di universiti-

Katanya, banyak self-study kalau masuk alam Uni..aku takut, kalau2 x ter 'cope up' dgn pelajaran..ingat dah cukup study, tapi, benda yang penting xtahu..end up, tertinggal..xnak

-Takut terlalai dalam keseronokan-

Duduk sorang2 di negara orang, tanpa ibubapa di sisi..hanya kawan sebagai peneman.. katanya, mudah terhanyut, kalau xpandai jaga diri. aku pun xtau..jadi harap2 seniors spt k.ami, k.aina, dll. and sahabat2 spt najwa (mek wang@wa), herda, mira fasiha, buleh la tlg2 sy ni ye.. ;) insyaAllah, bila kita ada dlm jemaah, sama2 dpt tazkiratunnafs..

-Takut perasaan hati-

Yang ni, paling kutakut..takut kalau2 hati ini, terlupa bahawa ini adalah rezeki dari Nya.. Aku tidak pilih UCl atas sebab namanya. Apa y aku cari ialah, universiti yang terbaik utk ku dunia dan akhirat, yang dapat menjadi platform utk ku menaikkan lagi nama Islam..xkisah la uni mna pun.. Semoga ini adalah y tbaik bagiku..amin..

kenapa xpilih yang lain??

simple.. sebab..

aku pilih ni, kerana, aku xnak pilih yang lain..


Exeter- mak kata jauh, senior xramai..(tapi, insya Allah, KYUEM nak 'bukak kampung' kat sana, taun ni) lgipun, nak dekat sama jugak requirement dia, dgn UCL..

Warwick- ntah..parents kata, xyah la..ramai sangat dah kat sna..lagipun, aku xtrasa nk gi sna..mungkin sbb kos hidup, y smkin tggi, tapi elaun y dapat, tetap banyak tu jugak..so, makin 'worse-off' la kalau nak bershopping di sana :P

Lse- rejected

Tapi, apa2 pun..tawakkal kepada Allah itu penting.. dan insyaAllah, aku akan teruskan perjuangan ini, dengan bimbingan umiayah, dan sokongan kawan2 dan sahabat2 semua..


Ayah pesan:

"Sudah2 la fikir,..una kena buat y tbaik, dan berdoalah spt mana, Nabi Yunus berdoa kepada Allah, ketika dalam perut ikan paus..orang lain boleh, iA, una pon boleh.."


Ummi pesan:

"berdoalah kepada Allah, sesunggunhnya, Kekuasaan Allah itu mengatasi, undang2 manusia.. contoh: Nabi Zakaria masih lagi dikurniakan cahaya mata, walau, di usianya yang tua..yang mana, amat mustahil di sisi pemikran manusia..


Wallahu'alam...(sesungguhnya Allah y Maha Mengetahui)

p/s: insyaAllah, akan reply UCAS ptg ni..Mira fasiha, mek wang, juju..jom wt skli neyh..

18 comments:

Anonymous said...

:) u told me once, sume bnd kite yg decide, dr kte bgon tido, smpai na tido blk.. the choice is urs 2 choose.. in this case, rse2 the mentioned unis r all among the selected an? so pg mne2 pon, ap yg pntg is niat kte.. n na survive kt mne2 pon susa, klu tade strength n skills needed.. tp ble diri kte da occupied ngn sume2 2.. insyaalllah, no matter u go, u'll survive, no matter la kne msok hutan yg fulls of hungry tigers pon.. as long as u hav wt it takes 2 survive, u will..
husna, make the bes selection.. ur frens r always supporting u frm behind.. :DD

ummi said...

siapakah pemelihara ketakutan?
ke manakah mariam pergi ketika dirinya dalam ketakutan kerana dipilih dan dilebihkan allah dari wanita2 lain?

"...ia adalah dari allah.sesungguhnya allah memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakinya tanpa hisab."

Takut ialah antara ciri2 yang perlu ada pada wanita solehah.

afifah said...

salam.. huhu lame jgak x de post kat cnie.. :) rinduuu.. huhu.. buatla yng terbaik dlam hidup ang husna.. ak sentiasa sokong .. berdoa la agar kita x meletakkan dunia dihati kita.. tetapi ditangan kita..seperti mana ang cakap.. life is choice.. u is ur choice.. islam bukan paksaan tetapi pilihan.. wallahu a'lam.. siiru ala barakatilllah..

~HuSnA ZuBiR~ said...

anonymous a.k.a aliyah~
thanks Alliyah..btul, sume tu pilihan kita,tpi..pilhan..ada ngatif, ada y positif..so,xnak la y ngatif kn..unis y dipilih alhamdulillah, sume nya top unis,sbb bank sruh pilih dlm list y dy bg je..xleh lain dari tuh..iAllah, i'll try to do my best..thnx for being such a supportive friend.. :)

~HuSnA ZuBiR~ said...

ummi~
^_^ Allah adalah pemelihara ketakutan..kita perlu kembali kpdNya..jzkillah ats tzkirah itu, umi :)

~HuSnA ZuBiR~ said...

afifah~
btul..dah lma xdak entri kt blog nih..asalnya, xmau update, tpi, last update gk sbb nak bg snior sana bc,n diorg dh bc :) cuma xkomen kt sini ja..
ha ah..btul, dah lama xdoa cmtu..terima kasih, peringatkan..aku pon doakan utk ang..smoga bjya, di Nottingham :))

BAKR said...

una! :)

as'kum una. Insylh. Allah ada sekiranya kte sokmo ingat Allah. semoga kat london nnti jaga diri elok2..

isk2.. (mcm nk pergi london esok je)..


insylh, klu kte jaga ibadah, lawan nafsu n mempunyai shbt2 muslimat yg berusrah, ade fikrah islam n sokmo ingat-mengingati satu same lain ..and main2 satu same lain, insylh Allah pelihara kte :) amin XD

nurudin said...

selamat memilih...haha.best exam :P

husna zubir said...

bakr a.k.a along~

loongg!!
wslm..huhu..ntah long nih..cm na nk g sok je..lmbt lg la..tpi lmbt2 pun, bila dh smpai msa, rsa cm cpt je..iA una igt kata2 long tuh...kita jga hak kita pd Allah, Allah jga hak kita pda Nya..iA, wallahu'alam

nurudin~
terimakasih..(best la sgt~)

~HuSnA ZuBiR~ said...

pembetulan...
tazkiatunnafs..bukan tazkiratunnafs~

Anonymous said...

bismilahirrahmanirrahim... dengan nama Allah saya menulis. jangan disangka kawasan bandar akan menghanyutkan anda. kadang2 di kawasan sebeginilah bi'ah yg dicari ada tersembunyi. buatlah solat dan mintaklah petunjuk. Allah tahu apa yg terbaek buat kita walaopon kita rasa macam x baik. selamat membuat pilihan.

alhanzalah said...
This comment has been removed by the author.
alhanzalah said...

tahniah!!
subhanallah, dah sampy masanya nk terjun dalam dunia mahasiswa yg sebenar,,

dunia yg bakal mencorak peribadi dan sahsiah kita , yg bakal menentukan sama ada kita boleh atau tidak menyumbang pada ummah ini,,

pengalaman di oversea byk mengajar, di sana ada dua ekstrem,, bagi yg hendakkan dakwah dan tarbiah ,prluang terbentang luas,,

bagi yg hendaknya hiburan dan keseronokan ,, nah peluang juga terbentang luas,,

iman yg menentukan kita di ekstrem yg mana,,

*di oversea memang sahabt yg sama fikrah sgt penting bg meneruskan momentum kita,, parent nti pn dah byk penglaman dan sejarah yg hebat,manfaatkn peluang tu,,

khair insya Allah
bittaufiq wa najah
salam tahniah dari Mesir~~

Anonymous said...

update2!

^_^

~HuSnA ZuBiR~ said...

anonymous & hanzalah~
insylh..aku igt psnn2 tuh..terima ksaih byk..semoga sma2 dpt mncapai kjyan dunia akhirat..amin..

~HuSnA ZuBiR~ said...

anonymous~
ok2..nti2..bru dpt intn y lju~

Anonymous said...

Assalamualaikum kak, nak Tanya time A level, akk ambil subjek apa ya? Dan utk UCL tu apa requirement yg akk dpt? Ok, thanks!

~HuSnA ZuBiR~ said...

anony~

sy ambik subjek ekonomi, maths, chemistry, n psychology..:)
requirement utk ke ucl A*AA (A* utk maths)

p.s: sori lmbt