Sunday, August 15, 2010

Lihatlah dari sudut y lain

"Dengar ni, takpe klu nak sedih, tapi jangan frust, tau. Sedih itu normal. Tapi klu frust xelok. Allah dah bg macam tu. Ok la, y penting fly. Kena redha. Sedih kejap2 je,taw! "

Sedih, tapi jgn frust. Kata2 ayah y begitu terkesan padaku. Alhamdulillah, aku dapat teruskan pljrn ke UK, walaupn bukan pada universtiti pilihan pertama aku, UCL (university college London).

Kalau kita reflek balik, bukankah telah banyak nikmat y Allah telah bagi pada kita?

Bukankah selama ini, kita dilimpahi pelbagai kesenangan duniawi?

Jadi mengapa kita perlu bersedih hati pada sedikit nikmat y Allah tarik ini?

Xmengapa klau kita nak sedih sekejap, tetapi jgn la berpanjangan. Bukankah mu'min y kuat lebih disukai dari mu'min y lemah? Sesungguhnya, dia ada perancangan Nya yang tsendiri.

Bila aku reflek balik, selama ini, aku Alhamdulillah, dipermudahkan jalan kehidupan.

Keluarga..bahagia..sihat..taat perintah Allah.

Agama..tidak tercari2..dilahirkan Islam

Kewangan..murah rezeki, cukup makan..senang

Ibu bapa..supportive..caring..

Tubuh badan..sempurna..sihat..xdak sakit2 kronik

UPSR, PMR, SPM..semua lepas..

Rumah..jiran baik2, aman..tenteram

Sekolah, kolej..cikgu2 bagus, professional..kawan2 soleh, baik, supportive

Dan…macam2 lagi..!

Bukankah ini semua nikmat dari Nya? Sedang mereka y diluar bergelumang dengan kesusahan, keperitan hidup, terumbang-ambing..ada y ayah mak ntah ke mana, kita di sini… dibuai kesenangan hidup. Nak itu dapat, nak ini dapat.

Bersyukur lah kamu…jangan lah kamu tergolong dalam golongan yang banyak, kerana hanya segelintir sahaja y bersyukur. Firman Allah, "sedikit sahaja dari kamu y bersyukur".

Bagi pihak aku, Alhamdulillah..boleh ke Uk, bawah tajaan BNM..itu dah satu nikmat y besar..lain orang, lain cara rezeki datang.

Yang penting, janganlah kita putus doa kepadaNya, kerana sesungguhnya, Allah tidak pernah jemu mendengar doa dari hambaNya, sehinggalah, hambaNya itu y jemu untuk berdoa.

Jaga lah, syariat AllahTunaikan segala kewajipan. Jaga rukun Iman dan Islam, tutup aurat, jaga pergaulan, batasan2 laki perempuan, dengar dan patuh cakap Ibu bapa, perbaiki hubungan manusia, sesama rakan2 dan lain2. .

Jagalah hak2 Allah, dan insyaAllah, Dia akan jaga hak2 kita sbg hambaNya.

Kesusahan y dihadapi, hanyalah sementara. Lihatlah dari kaca mata seorang y beriman. Mungkin Allah rindu untuk mendengar rintihan kita kepadaNya. Perbanyakkan doa di bulan Ramadhan ini. Mudah2 an dimakbulkan, dan tergolong di kalangan hambanya y tabah dan bersyukur.

Sama2 kita renungkan…

p/s: aku doakan semua dapat lepas bank, insyaAllah. Nak sangat sama2 realisasikan impian kita di UK nanti, insyaAllah. J

13 comments:

Anonymous said...

erk.ada betul ape yang ko cakap tue.
lain orang lain rezeki nya.
mungkin nie jalan yang Allah dah tetap kan untuk kte and mungkin ini juga jalan yang terbaik yang mungkin kte belum sedar akan kebaikannya.
emm.
mungkin ble kita xdapat ape yang kita nak,kite akan lebih memperbaiki diri. :)
insyaAllah.setiap yang berlaku ade hikmah nye.
thnx una.actually ape yng ko tulis ni sedikit sebanyak mmbuatkan aku lebih redha. :)
thnx..!
sayang kamu :)

haq mohaidin said...

sokong =(

Anonymous said...

ya husna.
sekurang kurangnya awak boelh fly. ada rezeki dari saya yang mmg dah konfen xboleh fly. tahniah awak.

Anonymous said...

^_^

semoga terus kuat, husna..
percaya pada rezeki..

kaiye said...

it makes me feel so much better :(
thanks husna :)

~HuSnA ZuBiR~ said...

anonymous1~
betul tu! mungkin ble kita xdapat ape yang kita nak,kite akan lebih memperbaiki diri..dan biasanya, kita akn lbih appreciate ssuatu itu bila dh xde..smoga dpt istiqamah dgn prbaikan itu..:)

anonymous2~
erk..jgn cmtu..pluang byk lg..pegang ayat ni albaqarah:216..flying is not everything, my friend..hope u'll feel better ;)

anonymous3~
iA...trimaksih byk2..! :)


p/s:byk nya, anonymous..tapi at least ak dpt agak 2/3 dri anonymous ini..:D

~HuSnA ZuBiR~ said...

haq~
ko pn senasib dgn aku..:) xpa2..buat y tbaik utk degree lak..

kaiye~
thanks kaiye..i really do hope u'll feel better :)

ImaginE said...

Alhamdullilah..selamat dah hg..
tahniah..

insurance letak apa?

~HuSnA ZuBiR~ said...

alhmdlh..ltak birmingham..nnt turn ang lak..all the bez ;) iA..

nuruddin muhamad said...

Congratz2.ramai org x nmpak benda ni sampai mereka mengalaminya sendiri. bukan rank universiti penyebab utama yang akan menentukan samada anda akan jadi hebat dalam bidang masing2.tp attitude kita sebagai student nnt yg akan menentukan nasib utk masa hadapan. alamilah sendiri~tahniah seyh

BAKR said...

Alhmdlh, tahniah una dpt result. insylh, nnti dpt UCL, insylh.

apepun, btul tu, bukan senang nk gi UK..along pun xgi UK lagi..huu..

*xgi lagi..hehe

Syahira Ismail said...

tahniah husna, btul tu..igt senang nk g oversea..husna b'tuah coz dapat peluang 2.mesti ada sebab di sebalik semua yang terjadi.

“Dan Allah berkuasa terhadap urusan-Nya, tetapi kebanyakan manusia tiada mengetahuinya.”
(QS. Yusuf: 21)

husna zubir said...

NURUDIN~
BETUL..attitude tuh y penting..pskitaran hnya dpt mmbntu, skiranya kita bntu diri sndri..trimakasih..

bakr~
alhmdlh..nnti along g UK stu hri nnti..dh2 kje situ trus! huhu...bez gk..:) jom berkmpung di sna :P

shira~
lain org, lain rezki nya..insylh, nnti husna pos ap2 dri sna utk shira :D