Sunday, September 19, 2010

Kenduri Raya - Jihad

Alhamdulillah, selesai sudah jamuan.

first time buat rumah terbuka di rumah kuarters ni.
sebenarnya, tiada apa utk dikongsi di sini.
pa da mulanya, tidak terlintas untk berblog tentang kenduri ini.
yelah, nama pun kenduri..mcm biasa lah, kita jemput, orang datang, makan, ramah mesra, balik, pastu datang yang lain pulak..

tapi, ada 'something' triggered me untuk share ttg kenduri semalam.
mudah2 an sama2 dapat amalkannya.

seperti description di atas, jemput-datang-makan-ramah mesra-balik..
tapi ada dua orang kenalan mak, ketika beramah mesra, menyebut ttg jihad..

makcik A: husna pi sana berapa lama?
aku: sat ja..bank, depa taja 3 tahun ja. klu kijang emas baru lama..
makcik A: oo..lama jugak. ok la, kan..jangan teringat rumah pulak.
aku: hehe..btul. la internet ada..jadi mcm dekat ja. boleh sembang+nampak muka tiap2 hari!
makcik A: hehe..jauh pun takpe..niat nak jihad kan?

y sesi ke 2 pulak..makcik B

makcik B: ok, nak balik dah..
(salam, lalu dihulurnya duit)
aku: aih..ada jugak? terimakasih la..susah2 ja..
makcik B: xpa aih..org nk pi blajaq..
(hasil prbualan dgn makcik A, aku terklik mind..)
aku: ok2..insylh, duit ni, kira nak bwk utk fi sabilillah ni! :)
makcik B: haaaa... nih, pi sana.. nanti, sampai2, terus niat dlm hati. set mind kita,

aku belajar nih, kerana Allah..

nak dapat ilmu, dan nanti sumbang utk kemajuan Islam. teruih set utk 3 tahun tuh. xsah duk tangguh2. insyaAllah, sepanjang2 tuh, kita dapat pahala. Mudah2 an urusan kita pun Dia tolong...
aku: insylh2...

terharu aku mendengar kata2 itu. nasihat seorang murabbi. Beliau sgt berjasa dlm dkwah dan tarbiyah Islam di Jitra ini, dan kata2 y keluar dri mulutnya, sentiasa berupa nasihat baik kepada sesiapa pun y dia bercakap dengan.. moga Allah mberi ganjaran kpdnya. itulah dia, Dr. Rohani (makcik B). Kliniknya, dekat dgn Maybank Jitra.

Makcik A pula, merupakan pendidik di sekolah rendahku, SKJitra. juga seorang mak kepada sahabat rapatku, dan sahabat adikku. beliau ialah Cikgu Ruslina. Terimakasih.

InsyaAllah, moga kita dapat set niat ini. Takut jugakn, kalau2 keseronokan utk ke sana menyebabkan kita terlupa niat sebenar kita bermusafir di Bumi Ilahi.


p/s: kenapa post ni xkeluar tulisan color2 eh?

Wallahu'alam

12 comments:

afifah said...

tudia kali ni aku cemerlang lagi...
heheh.. no 1...
post ang ni sedikit sebanyak musabah diri aku jgak..bguih2..
ni opah aku psan plak.. hehe... doa byk2... doa byak2.. doa byk2..
opah aku psan yang tu je la.. tp besaq maknanya tuh hehe
aku pun nak niat siap2 la utk sem baru nih heheh

Syahira Ismail said...

mula2, kna ckap ckp tahniah dulu ek..tahniah husna.all da best n have a safe and wonderful journey.u're worth enough, dpt mengembara kt bumi Allah ni..set ur goal n look forward for a better present.selamat mengembara di bumi Allah.:>

Anonymous said...

selamat menempuh bab baru dalam idop hg..
jauh perjalanan banyak pengalaman..
all the best dan moga Allah merahmati niat hg untuk ke sana..

ImaginE said...

jihad..
itulah tujuan sebenar kita semua,sepatutnya..
semoga x terpesong dari jalan yg benar,cewah!

rajin² la remind aku ni.aku ni manusia biasa,mudah lupa diri..huhu

~HuSnA ZuBiR~ said...

afifah~ hg mmg cmrlg.. :)
btul..doa byk2..kdg2 nasihat y sdikit itulah y plg bermakna kan?

shira~alhamdulillah..mekasih shira..set yr goal, right too..shira, xberblog dh ke?

anony~hg pon sama..slmt2 jugak..:) moga Allah mrahmati niat KITA utk ke sana..bukan ak sorg :)

imagine~cewah...hehe..nape nk cewah pulak? ok pa... :) insylh, same2 la, kita peringat..klau dlm hati, ada scebis niat ikhlas utk kebaikan, insylh, Dia akan pmudahkn jalannya..

Syahira Ismail said...

blog lagi, medan penulisan syira yang xseberapa.iA, akan berkekalan slagi ada kemampuan nk menulis..hehehe.jemput la melawat

http://awakkitesaye.blogspot

Norain Ishak said...

husna! belajar elok-elok kat sana. doakan ain yang masih kat ky ni dapat fly sama. ada rezeki, insyaAllah kita berjumpa lagi..=)

Anonymous said...

nampak labah2.. ^_^

salimah -sally- said...

betol2 jihad ni duk kat oversea, jauh drp fmly..T_T

Anonymous said...

salam husna.. alia ney.. hw's uk? na tny ne.. msok birmingham, ad interview x?

Anonymous said...

i like this blog, full of wisdom words.

which uni do you enroll in birmingham?

-sam-

~HuSnA ZuBiR~ said...

sam..
thank you very much for the compliment.
i study in university of birmingham