Friday, October 01, 2010

Birmingham, so far.. :D

Alhamdulillah at last dpt update blog sbb tumpang rumah senior, y ada internet. Post kali ini lebih kurang macam sinopsis kepada pngalaman minggu pertama di Birmingham.

First2... time Departure,

Terharu dengan kawan2 y menghantar di KLIA. Ramai..aku respect usaha hgpa semua..*tabik* terimakasih. Y call dan mesej pon, xketinggalan juga. Semoga ukhuwah ini berkekalan hingga ke syurga, ameen..


Dalam flight,

Aku duduk celah2 dua orang mat salleh. Ya, terasa diri ini sangat kecil. Yang auntie sbelah kanan, asyik tidur.. makanan datang pun, dia xnak buka mata. "ish2..rugi2. dah la bayar mahal2 naik flight" bisikku. Yang sebelah kiri pulak nak tidur, tapi xleh. Pusing sana pusing sini. Last2 tukar tempat dengan laki dia.

Aku pulak. Asal datang je minuman/makanan, ambil. Xmiss..yelah, bank bayar mahal2 kan. :D


Sampai LONDON!

Wah..xsangka! Masya Allah, smpai jugak. Ketika ini, sangat syukur, seronok, syahdu (teringat kat family, mcm nak tunjuk je semua tempat).

Time ni, camera, ON! Always! J huhu..

Di BIRMINGHAM!

Petang tu, jetlag. Jetlag=tido.. sebab waktu petang kat sini=waktu malam di Malaysia.

Beza waktu, ialah Malaysia advance 7jam dari UK. Okay, sekarang cuba teka UK pukul berapa? :D

RUMAH

4 orang- 3malay, 1 siamist. Alhamdulillah, semua okay dan insyaAllah kekal okay. Cumanya, rumah mmg betul2 depan church. Buka langsir bilik, terus nampak "Elim Church Centre"

"orang kalau boleh, nak rumah depan/dekat dgn masjid. Ni dapat church," kataku.

"haha. Betul. Jom, tiap hari ahad kita gi tunggu depan church, dakwah kat diorang," balas kawanku, Izzah.

"haha..boleh ja.."

CUACA

Huuuu….sejukkkk..so far, hanya satu hari je, aku nampak matahari. Hari2 lain, mendung jek.

Pukul 1pm, 2pm, mcm pukul 730pagi je. Mmg jam tangan xbukak2 la.

Mujur jugak, ada azan dalam komputer ni, kalau x, susah nak tau masuk waktu solat belum.


Ha..y best jugak ialah, asap keluar kat mulut bila cakap. Perrggghhh.. hoho.. thrill kot, time mula2 sampai. Bila cakap je, mesti mau bagi keluar asap. Cara gelak pun jadi, "hohoh" punya style, bukan "heheh".


PERSEKITARAN


Cantik. Bersih. Kereta mostly nampak y 2 dan 5 seats. Jarang jugak nampak diorang pakai 7-8 seats mcm Unser, Innova, Kia, Juara etc.

Mungkin sebab xramai anak kot.

Kereta jenis2 Mr. Bean, pun byk! Comel..:D huhu..

Taxi dia pun nice jugak.

Rumah family sini, cantik2. English style.




ORANG2 TUA MEREKA


Bila gi jalan2, aku nampak, ramai orang2 tua mereka berjalan sana sini. Masih gagah. Diorang mmg suka berjalan.

Bukannya jalan slow2..laju oo..ada jugak certain y bertongkat, dan perlahan sikit. Tapi, diorang masih keluar berjalan!! Bagus betul.

Ini gaya hidup y sihat.

Tapi, tetiba terpikir.. "ke..diorang y nampak tua? Mungkin baru dalam 50-an/60-an..Huhu.."

Kan omputih, cepat sikit kelihatan berumur brbanding Asian.

y ni lagi bagus..siap membaca dlm bas

HONESTY

Yang ni..masyaAllah..

Rumah2 kat sini, xdak garage atau lawn utk simpan kereta. So, diorang simpan di luar je.

Kalau kat Malaysia, mmg dah lama dah, setiap tingkap kereta tu, pecah.


Itulah sahajalah catatanku buat kali ini, yang dapat aku share dgn kengkawanku sekalian.

Ada gaya mcm catitan Ibnu Batutta x? huhu..


p/s: yes..sekarang aku percaya kewujudan 'silent reader' J terimakasih kpd kawan2 ku y sentiasa mbaca blog ini.

12 comments:

ummi said...

alhmdh,sampai akhirnya..semua cerita best,kecuali rumah depan church..kena sematkan,'bg kamu agama kamu,bg kami agama kami.'tiada tuhan melainkan allah,tidak kami sembah melainkan allah,muhamad itu pesuruh allah.'

cdgn kwn una tu bagus,tp mesti ada persediaan-mereka suka argue,information mesti tepat dan factual..belajar la sikit2 pasal comparative religion,namun islam tetap menang dan diagungkan.

ImaginE said...

mcm best ja birm. :D

rumah aku pun tepi church gak.kalau hari ahad tu dengaq la bunyi loceng .nak panggil orang pi sembahyang kot.haha

bab yang orang tua tu aku setuju.depa tua2 pun suka pi jalan2.pastu jalan2 dengan kawan2 dia.sama2 usha barang dekat depan kedai.comel ja aku tengok..

AiNuDdIn Kun said...

wow....dah sampai england ker??so nice =)

mAd~TAU^^ said...

fuyyo........
kawanku dah jadi omputih hahahahaha
apapun gudlux weyh
may ALLAH always be with u^^
one more............
nanti balik.....jgn plak lupa
cakap melayu hahahahaha
weyh............nanti lau da keja
kosong pangge aku weyh manatau lakan
boleh buat link^^

afifah said...

hoho.. alamak kali ni bukan aku yang first.. tp x pe hoho(aku pun nak gelak bg kuar asap gak haha)
semuanya ctenye bes!
alhamdulillah semuanya selamat...
jage kesihatan ye!.. :)

Anonymous said...

salam..

kt birm ni,kita ibarat satu keluarga.
hope awak akan happy ddk kt sini..
teruskan menulis yea :)

-budak birm-

~HuSnA ZuBiR~ said...

ummi~
bgus jugak idea tuh..letak dpn pintu rumah..insylh2..
psl cdgn kwn una tu..huhu..cdgn y bagus..tpi mcm biasa la,..sng ckp dri buat..kan? em..

imagine~
haha..comel ang tgok? comel2..hehe..dgq bunyi loceng eh? so far, church aku ni, xdgr la plak..xtaw kot slow ja ka bunyi tuh, atau aku y xprsan..

ainuddin~
a'ah..dh smpai uk..alhmdlh..vry nice..

madtau~
aku maintain melayu..hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sndri..aku pilih y batu..(cmna tah prumpamaan tu..tpi smpaikn mksud?)

~HuSnA ZuBiR~ said...

afifah~
huhu..org y dh biasa berada di atas, kdg2 kna turun ke bwh, supaya dia tau ap mereka rasa ktika di bwh..hehe..ang xleyh jadi org 1st sokmo :P

anony~
alhmdlh..insylh..wlaupun 2 minggu baru (approximately), tapi dh rasa cm lama knl..:) trimakasih, kak.. :D

Anonymous said...

salam~
hye org BIRM...hihi...lma x dengaq crita...blog pn dok BIRMINGHAM SO FAR lma dh...bla nk update... :P
it's my pleasure to read ur blog... :D

Kimin said...

lupa nk tulih nma td...huhu...
(stlh lbey kurg 1 taun follow blog nie bru taw cmna nk komen..ish3 ;p)

Anonymous said...

weh bestnye dpt g sana.. alhamdulilah
blaja rajin2 ye

Anonymous said...

:)