Saturday, December 18, 2010

UK 1: lampu mentol putih

Sambil2 menunggu flight utk ke eire, bergerak, teringat akan satu cerita..
Tentang lampu mentol!

Di UK ni, mmg susah nak jumpa mentol colour putih. Pelik kan? Bukan kata, xdak langsung, tapi, kalau nak cari kat kedai2 runcit biasa, either, ada tapi mahal, atau zero-pound, which is xavailable. Dalam rumah sewaku, ini, lampu pendarflour hanya didapati di dapur. Bilik, ruang tamu, semua guna mentol.

Setelah beberapa bulan bertahan dgn lampu kuning y agak malap, sy tekad nak cari lampu putih, kat kedai runcit, bdekatan; Select n Save. Basically, kedai ni, dimiliki oleh org2 india.

Masuk kedai. Lihat kanan..botol arak, majalah lucah, rokok..huh..PANAS.. Teringat aku pd prjuangan Rasulullah dan shbt2 baginda. Terus semangat saidina Umar, menyelirap..
'Rasa nak BAKAR je bahagian kedai tu..'

Tapi apakan daya..Seandainya, mereka faham ttg Islam..dan betapa indahnya pengharaman benda2 jijik tu..

Aku teruskan pencarian aku..
Mentol rupanya, ada kategori; pearl, fireglow,clear.
Belek2..makin lama kuamati, makin konfius pulak.. Clear? Clear kuning ke, clear putih? Fireglow..kuning oren ke, oren malap? Tiba2 lalu lah, sorg pekedai,Indian (so,bca dlm nada indian,more lively kot)...

Aku: excuse me. Is this a white bulb?
*then, dia tgok, bulb, tnpa tgok kotak*
Pekedai A: yes. It's a white bulb.
Aku: *monolog-mestila. Kaca bulb mmg putih.*
Erm..could u check its box, here.
Pekedai A: *belek2* yes..! It is white..
Aku: like the your shop's light? (lampu pendarflour)
Pekedai A: yeah..yeah
Aku: what's the difference between fireglow, clear, and pearl?
Pekedai A: err...*muka konfius*which one do u want?
Aku: i want white bulb..are this all white bulbs?
Pekedai: yeah2..it is ALL white bulb here.*gaya mcm dh mls layan*
Aku: ok2..*erm..xleh caya ni*

So, end up ambil pearl, sbb pearl, slalu, putih. Sampai kaunter, kudapati, org lain y jaga kaunter, so, aku lihat kiri kanan..'no sign of pekedai tadi'..then tanya dia pulak..nak kepastian 100%

Aku: err..is this a white bulb?
Pekedai B: *belek kotak, bukak..check mentol-gaya lebih convincing* ermm..it's pearl..may be white, but a bit dim..
Aku: ouh..okay.

Tiba2..

'ouh...!! It's YOU again! White bulb! '

=.="
Rupa2 nya, pekedai A tadi, ada kat bawah tempat cashier tuh..

Pulag ke rumah, dgn harapan y bsr.....
Agar lampu itu putih..
Pasang2..tekan suis..tup!!
KUNING JUGAK!! Cuma cerah dia, nak hala ke putih..ada ala2 pearl jugak la..pearl kuning

Dulu senior pernah ckp..
Kalau nmpk, lampu putih, itu biasanya, rumah malaysian la tu..
Dan..mengikut kajian diorg, lampu kuning dpt mningkatkan daya tumpuan, terutama ketika mmbaca.


Wallahu'alam.
Published with Blogger-droid v1.6.5

12 comments:

Syahira Ismail said...

salam,
dun forget to share ur experience in Ireland..can't wait to read your next entry..ngehehe.

amie_nieya said...

yaka... haha... tapi kalau dalam bilik rasa macam dim...

farina said...

haha. kesian kau takde lampu putih. mesti rindu malaysia. ;)

ummi said...

"Ya Allah jadikankan lah pada hati ku cahaya,pada lidahku cahaya,pada pendengaran ku cahaya,pada penglihatanku cahaya,dari atasku cahaya,dari bawahku cahaya,dari hadapanku cahaya,dari belakangku cahaya.."-doa ke masjid.

"Allah pelindung orang2 beriman,Dia mengeluarkan mereka dari kegelapan kekufuran kepada cahaya iman..(2:256)

betapa pentingnya cahaya dlm kehidupan-kita perlu mencarinya untuk menerangi kegelapan..tapi kegelapan matahati perlu juga disedari dan diterangi dengan cahaya iman-al quran dan kembali ke jalan islam..

~HuSnA ZuBiR~ said...

Shira~
Wslm..insylh,nnt ak update:-) dlm bbrpa hari lgi..skrg masih di eire..

~HuSnA ZuBiR~ said...

Amie-niya..
btul2..sgt dim, klu beli y xssuai. So far, insylh, bulb jenis pearl la y plg cerah..

~HuSnA ZuBiR~ said...

Farina..
Huhu..rindu sgt kot.. Ketahuilah rkyat msia, bhwa, lampu putih itu adalah suatu nikmat..:-)

~HuSnA ZuBiR~ said...

Ummi..
alhmdlh..bagusnya point y ummi relate..:-) doa y ummi bg tu, una igt2 lupa la..huhu..nnt una cube igt balik..insylh

BAKR said...

yo sis! salamz.

you.

are.

so.

funnny.

hehe.


cmne jaulah...hooo~~...jaulah..wee...

dgr citer kat tv malaysia d bwh nikmat lampu putih bhw airport kat UK n ireland terkandas dgn snow..

~HuSnA ZuBiR~ said...

Huhu..along2~ jaulah ni best,long..sdikit sbyk dpt hlg homesick..sbb rasa mcm family :-) sgt best,.jaulah tarbawi :-)

Btw,huhu..ya,airport tutup..jd blek lmbt ckt..tp alhmdlh..ktorg tdo umah sisters kt eire ni..:-)

elsyhamee said...

betul2...
kalo lampu putih ngantok~
lampu kuning semangat sket nak belajar...^^ and tak sangke plak lampu kuning nie leyh mbantu dye ingatan....so bli byk2 lampu kuning la~hehe

~HuSnA ZuBiR~ said...

tu laa..ni pun, ad org ckp..klu x, xtau gk..