Monday, June 20, 2011

Org UK suka mbaca..

Yep..org UK suka mbaca..org melayu, mcm mana pula? Bila disebut org UK, ade tlintas x, y mereka ni muslim? Aku..tak terlintas pn. Tapi klau melayu, bisanya di associatekan dgn Islam..

Apa y ingin ku katakan di sini, ialah, kita malaysian, dn juga muslim are lacking behind in the habit of reading.

*****
Dan, post ini agak panjang, dan berapa ramai je y nak baca post panjang2 cmni..tmbah pulak, xde gmbr..ermm..

*****
Kini, aku berada di edinburgh airport utk ke exeter, sendirian, sementara menunggu gate dibuka. Bersamaku, sebuah buku y punyai 181 mukasurat, size fontnya lebih kurang 12, dn di dlmnya terselit skeping kertas sbg 'bookmark' di mukasurat 34.
Tapi, bila ku melihat mereka y lain, rata2 nya, memegang buku2 cerita dn novel y TEBAL2, y ku anggarkan lebih kurang 800++ mukasurat dgn size fontnya 7 atau 8..dan range umur mereka y mebaca, ialah dari remaja hinggalah y sudah bertongkat, berambut putih, y ku kira, telah mjangkau 60an.

Kata mkcik disebelahku, pd temannya :
''i've got 400 pages more to read. Ermm..i guess it's abt one-third, of the book..or not even yet one-third (sambil membelek2 buku, utk dptkan anggaran y tepat).. Gotta read 'em''
Mataku melirik ke kiri, utk melihat tajuk buku tu, tapi, tulisannya terlalu kecil utk ku bacanya, walhal, dia duduk rapat di sbelah kiriku.
Selalu juga, aku melihat belia2 di kwn public, mbaca newspaper ''the financial times'' y byk memuatkan artikel2 ttg ekonomi dn business.

Atmosphere di sini, sgt menggalakkan orang ramai utk mbaca. Harga buku murah, dan dijual di banyaakk tempat. Kalau R&R kita, xlain xbukan, mesti makanan dan majalah2 hiburan. Tapi, di sini, kedai2 di stesen bas, stesen keratapi, di airport, dan R&R nya, selain makanan, buku2 juga dijual. Siap dgn promotion spt ''BESTSELLING BOOKS'' dan ''HALF PRICE''. Meskipun buku2 tu, mostly nya fiction, tapi pakcik2 seusia bapaku, pun layan jugak..! Minat membaca tu, sgt tinggi, xkira jenis buku dah, asalkan mbaca.

Bila direflek kembali.. Apa bagusnya mbaca? Siapa y suka mbaca? Agama mana y ajar utk mbaca?
Kita lupa bahawa tokoh2 tdahulu hebat krana mereka membaca dn mgkaji. Ibn sina, adam smith, hamka dll. Tanpa input xkan adanya output. Kita bcakap ttg kegemilangan y ingin dikecapi tapi kita hnya bcakap atas dasar ikut-ikutan, itu dn ini. Kata org, 'mimpi besar, tapi usaha kecil'. Mereka y tdahulu, byk meninggalkan penulisan y hebat2 utk kita baca, spya bekalan ilmu itu, tidak terputus.
Barat hebat kerana mereka amalkan sesuatu y Islam ajar, tapi kita xamalkan..

Jadi, jom membaca..! Ingat.. Tanpa input, xkan ada output..!

P.s: ada seorg kwn, mak dia selalu bawa dia ke kedai buku, sejak kecil, dan syarat utk pilih buku utk dibeli, ialah: mesti tebal dn tulisan kecil..dan hasilnya, kesemua adik beradiknya, sgt suka membaca, dan kwnku itu, selalu tsenarai antara pljr cmrlg di sekolah dan debator tbaik. Dan alhmdlh, dgn izinNya, kini, melanjutkan pljrn di Australia..

P.s: dgn ilmu y benar, cahaya akan datang, dn dgn ilmu juga y batil akan pergi..krna kjahilan itu xmmpu dihapus hnya dgn smgt dan nekad hati ttpi prlu dgn iman dn amal.

Wallahu'alam.
Published with Blogger-droid v1.6.5

10 comments:

[h][i][D][a][Y][a][H] said...

i also like reading, thats why from primary school to secondary school i would like 2 be pengwas pusat sumber. Biasalah, zaman kecik-kecik dulu kurang duit nak beli buku:). hihi, harapkan duit belanja sekolah n sebikit biasiswa kecil unk buku rjukan. n Alhamdulillah, sekarang ada sedikit kemampuan untuk memiliki buku sendiri!. :)..
ps: enjoy your life buku yg memang best!

Syahira Ismail said...

this is awesome...

husna zubir said...

hidayah~

bagusnye niat nk jadi pengawas pusat sumber tu :)) dpt jadi x,pps? oh buku tu,,dlu prnh baca :) tpi xhabis :P huhu~

shira~
kan2..jom improvise diri..:) insylh

[h][i][D][a][Y][a][H] said...

dapat-dapat..selalunya cikgu offer.. hehe..^^,. jadinya..orang malaysia pun ada yang suka membaca, tapi maybe sebab kurang duit yg menyebabkan tak berkemampuan unk membeli buku, oops, ada jgk yg suka bc novel cinta. demand.-.-

طالب الحب said...

kalau dulu, ckp pasal membaca, rasa diri ni jauhhhh sgt dari habit tu ..

tp mana buleh lagu tu kan? kalau duk kata "aku x minat la membaca", sampai ke sudah xkan ada minat tu .. last2 sapa yg rugi?

mana ade org lahir2 terus minat membaca kan?

zass ,, jazakillah Una mengingatkan .. =)

rosmanrazif said...

memang ada sikap tak suka baca buku tulisan kecik..kena improve diri nih....

~HuSnA ZuBiR~ said...

zetot~
huhu...tot rajin kot baca skrg :) keep it up, girl! insylh :)

rosman~
rosman pun ulat buku jugak, alhmdlh..iA, boleh luaskan medan membaca tu, nanti :) n ajak udin, baca sekali,ok..

umi said...

prasarana pun penting utk galakkan membaca.perpustakaan jitra buka dr pukul 11-5 ptg je,tutup public hols.bila masa nk pi?lepas tu klu kt oversea ni,nk htr buku bila2 masa blh sbb ada chute yg blh kita letakkan buku2 tu dan terus ke dlm tong di dlm library tu..tmpt diorg blh pinjam buku tanpa limit.kita pernah pinjam 25 buku utk 2 minggu,tak pyh nk gambar,surat beranak klu nk jd member.library pun dekat dgn community centr tau supermarket..(pjg nya komen,blh buat post lain ni)..

husna zubir said...

ummi~
a'ah..betul2..!! kt jitra xdpt la, servis y sebaik sana..
huhuh..tu y una sruh umi bukak blog...sila2 lah ye..:)

miss raihan said...

wa..husna!

first time tgk blog husna.
:P semoga berjaya tau!