Thursday, December 08, 2011

separuh jiwaku pergi..

alhamdulillah..setelah berminggu di asak dgn dunia akademia, akhhirnya bertemu jua ke penghujungnya. :)
dan mengharapkan yang terbaik dariNya.

tajuk post kali ni, over sikit. huhuh..
suatu kisah y xbegitu penting, tapi sgt terasa ingin nk nukilkan di sini. mgkin sbg perkongsian? mgkin sbg kenangan? xkisah la pape sebab. huhu

************
separuh jiwakuu pergi..
tetiba je tajuk lagu ni, terlintas di hati y sedih ini selepas keluar dari kedai telefon Carphone Warehouse.
over lak nye..huhuh
lagu zaman dulu2 punya nih..huu..mesti di outdated kan dgn perkembangan ruh, okay ;)

selama berada di uk ni, semua handset y ada padaku, tak pernah nak bertahan lama2. 
so, di uk nih, dah guna 4 handset. (termasuk y sekarang, handphone pinjam. jzkk kwn! :) hee )
jadi, terasa amatlah significant tragedi smlm.

hasrat hati utk ke kedai, pergi menukarkan handset kpd y brand new, sbb telefon tu, ada di insurans yang dibayar setiap bulan, tetapi, y dpt hanyalah servis repair y free. dan jika masih tidak boleh di repaiir, baru di gantikan dengan y baru tetapi dgn pembayaran 30pound.
agak remuk hati bila mendapat tahu keadaan itu, kerana terasa terlalu banyak dah duit habis utk handphone tu, dahla pakai line y xternama..talk mobile. cekik darah jugakla

apa y aku dpt di sini, ialah dua perkara.

y pertama..
- dlm business and marketing sgt lah mudah utk seseorang terjebak dlm penipuan atau lebih tepat 'helah' walau a slight coincidence in a sentence
contoh: seseorang yang menjual kain-kain atau baju-baju 
untuk melariskan jualannya semestinya dia akan memuji-muji seseorang tu cantik kalau pakai baju ini, dan itu. walhal kadang-kadang tak pun.
dalam kes aku, dulu2 penjual tu kata, 
"if u  get the insurance, anything happen to this phone, we can change it to a brand new one with the same model. Anything. It's like u just get purposely get it smashed to the floor, and come to us, and we'll give u a new one"
ya. semua y dicakap itu benar. tapi sbnrnya maksud dia lain.
"smashed"- rosak as in kerosakan y teruk (giler) smpai xleh nak repair.
"we'll give u a new one"- memang diorang akan kasi, TAPI, dgn bayaran.

itulah business n marketing dn juga dlm hal2 lain. they'll say about good stuff, n not revealing the consequence n the bad side of it.

y kedua ialah..
- do not forget the first.
cliche? haha. tapi mmg pun. kena rr berhati-hati n sgt partidular dgn ayat2 y diguna. A critical thinking is indeed very helpful to find flaws dan perfect information. wpun kadang2 kita tau je ttg sikap certain businessmen or salesmen, tpi kdg mmg akan tend utk cpat percaya dan setuju dgn produk diorang. sebab memang tu kerja mereka; is to promote they're products.
tapi the fact that we're the customers, xsemestinya perlu consume their product, tp sbaliknya perlu evaluate their promotions.
(tetiba rasa asal ekonomi sgt nih. huhu)

******************
dan lagi menyedihkan bila komputer pun mula buat hal. =__= alhamdulillah sempat siapkan essay sebelum dia terus menerus buat hal.
mungkinkah ini masanya utk iphone4? atau macbook? huuu.. oh tidak..belum lagi..
(tetibe tfikir, ade x, org kasi iphone utk hantaran.? huhu)

ok. dah melalut,..

Harus tamat di sini. sekianlah, nukilan untuk kenangan :)
mengharap dpt phone itu kembali secepat mungkin. susah oh, xtau waktu solat time winter2 ni.. :(


Wallahu'alam.

6 comments:

نور عزتي said...

(tetibe tfikir, ade x, org kasi iphone utk hantaran.? huhu)

hey2, cik Una sudah bersedia neh..
cmon people, buat2 x fhm lak ..

haha ..

sony gak best ..
=p

~HuSnA ZuBiR~ said...

zetot..

eh3..cmtu pulak! >_< cmon tot..awal lagi laa..:P

agak la, suka gk sony ericson..tapiiii......T_T

ummi said...

teringat uncle zemri kt aust-jual kereta waktu malam...haha

menarik juga idea handphone tu,tp takkan sama dengan dinar emas..huhu

~HuSnA ZuBiR~ said...

ummi..

ha ahhh..gitulah lebey kurg..adeee je diorg ni..=.=
tudia aih..dinar emas?? mmm..buatlh y tmampu je kn? asalkn diberkati..<3

Syahira Ismail said...

galaxt tab lagi best.samsumg galaxy s pun..gambar cantik in case klu nk amik gmbar by phone. sgt berbeza klu dicomparekan dgn iphone n ipad

ummi husna- syira setuju

~HuSnA ZuBiR~ said...

shira~

wah..dah gune galaxy tab ker? wuuuu~