Friday, December 11, 2009

Safe driving!

Huh, lama sungguh aku xupdate blog..memang nak update, ada ja idea...tapi, ntah kenapa..duk tangguh2 lama2 xjadi... erm.. segala jenih habuk dah terkumpul kat sini..!

**********************

Dulu2, kalau tengok citer action movie ja dgn family, mesti kejap lagi tuh, kami adik-beradik pakat duk berangan nak jadi cam hero tuh la, nak jadi orang jahat tuh la..pastu, mula lah, pelbagai aksi ditayangkan..masing2 cakap yang diri depa tuh terer..(padahal xpun..bajet ja..except aku...huhuu) bukan setakat lawan2 ja, bila naik kereta pun, mesti komplen ummi ayah bawak kereta. " Ummi, bawak lar laju sikit..." , "Ayah, potong jer lori tuh...dok pun, "pinngk" (horn) kat dia..", "hai.. kalau lah kereta nih ada nos cam dalam NFS (Need For Speed- Game kereta)" ... nih lah antara komen2 kitorg..kesian ummi ayah..(sori..)

Pernah jugak time, abang nak ambik lesen, dia cakap (dialog trengganu sikit), "Huh..along nok ambik leseng. Nanti2 buleh r nok wat drift cam dalam NFS tuh..ha..jgn jeles..hehe"

Aku pun reply, "ala, tunggu r una ambik leseng gok.. nanti lagi power dari Bull, Top 1st NFS, hah...xkan pernah 'busted' punya..." (dgn bangganya).

Pastu, ada la yang menambah..

Udin: Eleh, kata hebat sangat..tengok r nanti drive..ntah ke mana2..

Irsyad: Along una, ok..kalau camtu, irsyad cabor drive mcm Irsyad main dlm Driver..sure xbley beat nya...ha..

Camtu lah lebih kurang dialog time tuh.. ingat2 lupa jgak...tapi yang pasti semua berangan nak bawak kereta macam stuntman dalam movie..huhu...


agak2 cam ni la~

Tetapi, apabila kita menghadapi dunia realiti, segala2 nya tak seperti yang disangkakan..huhu.. semua benda perlu di consider... bawak kereta, juga bermakna, membawa nyawa manusia di tangan anda.. Apa yang dimimpi2 kan tinggal angan2 saja bila...

  1. Uncle: Ok, awak bawak slow2, jaga kereta belakang, tepi kiri kanan. Pastikan u maintain lane sebelah kiri aja..

    Aku : err..ok..(kira xley melulu xtaw hala)


  2. Uncle : Aiyoo...apa mau jadi? U pusing cepat2 la..mana mau pergi?? Aih...kalau x, fail..uncle cakap pusing kanan, pusing ja..

    Aku: ....la, ni U turn la, uncle...ingatkan kanan belah sana tuh..tuh yang x pusing habih..


  3. Uncle: haih2...slow2..awak jangan bawak laju2..nanti susah control..xpasai kita dua naik ambulan pergi hospital..

    Aku: ...laju eh?

    Uncle: ini kawasan sekolah, kena bagi slow..

    Aku: (la..mana ada budak sekolah...cuti kot) kira kena buat2 macam ada budak lar?

    Uncle: mesti2...

4. Uncle: Aiyooo...kalau ini macam ar, Uncle kena pergi cari tok bomoh..kasi jampi bagi berani sikit..u takut2 xpi mana punya..

Aku: err..hehe..tak cukup berani lagi erh..takpe2 nanti2 sikit.. (buat berani, nanti salah..erm..perlukan pengalaman nih)

Hari ini, genaplah aku kelas memandu 8 jamku. Erm..agak2 kena tambah jam lagi ker? Rasa macam nak terus QTI, then test, kalau sempatlah..and moga2 sekali ambik ja..xnak lah dua tiga kali test..

Mungkin sebab bawak 3 hari berturut 2jam, tanganku dah mula rasa macam nak blister, akibat terlalu kuat memegang stereng.. kaki kiri yang duk selalu tekan clash pun kadang2 cam nak cramp time naik bukit..

Jadi, mungkin, bye2 je lar NFS, Driver...tunggu nanti2 ambik lesen memandu kereta VIP...xpun, pi main 'go-cart' kalau nak bawak gila2 punya style..

P/S: Patuhilah peraturan jalan raya..Ingatlah orang yang tersayang..



18 comments:

Akmal Hayat said...

huhu..dah nak amek lesen rpanya..
aku 8 jam tuh..siap dah bley potong lori depan aku..huhu..

cabaran ni..try beat mrkh aku..

QTI = 18/20
JPJ = 19/20

^_^

aku ialah pemandu yg sgt berani tetapi berhemah.. :D

afifah said...

pandulah dengan selamat heheh.

aishah hebat said...

wa..na..leh drive sampai johor dah n

aliyyah said...

haha~ husna ney.. ap la.. =D

Afifi bin Shbri said...

Haa, dpt lsen nnt kta race.. Ada brani? hu3~

alhanzalah said...

waaa!!!
hampa suma dah amik lesen,,
sian kat aku,,
x amik lesen lagi,,
x pa2,, hampa tggu nanti aku amik lesen ARAB,, ori dari Mesir punya ,, kita tgk sapa menang !! =D

~HuSnA ZuBiR~ said...

akmal hayat~
erm..18 je??xfull mark pn.. mana hilang 2 mrkh lgi?

afifi~
haha..ang siapkan litar utk racing...baru aku stuju..huhu..xpn, clear dulu jln rya tuh..huhu~

hanzalah~
ksian ang erh..xpa2..ori dri Mesir..tpi tgok2 mai kat Msia xsah..kna amik len,..hehe..xpasai norh..

~HuSnA ZuBiR~ said...

pah~
thankyou,pah..ang amik lom?dh test mata?

aishah~
huhu..jauh sgt tuh..

Dai said...

hish, klu ak malas la nk amek lesen awai2, nt fly menda tuh bukan pakai, bukan nk guna kt uk idok? haha=)

~HuSnA ZuBiR~ said...

dai~
ala..dai..ko ni..at least ade basic..xgitu? sng sikit klu nk amik kt sana..xpn, amik internatiol license trus...huuhu..nk?

Anonymous said...

ooo...yg ni ka remarkable remarks...bru ku tawu..cam x best ja...hu2

Fairosza said...

aku dulu time test jpj enjin kete banyak kali mati..pegawai tu siap kira lg.dia ckp dh lebih 8kali..huhu..
tp seb baek pass jugak.agaknya sbb kete tu baru sgt kot.plastik kerusi pon xbukak lg..hehe

~HuSnA ZuBiR~ said...

fairosza~
tu dia...8kali..still buleyh pass erh?kna potong mrkh x kalau enjin mati?

albanaT said...

salam


hai...smakin bahagia no adik ku husna..huhu....

tere la ni..pulun bg le amik lesen penuh..jgn la jd cam km ni..sekerat ja..xdan nak abih..dh kna mai mesir..nnti bg org bwk ja la...kita nek kut blakag..dak pn nnti husna jd driver no..hehe

~HuSnA ZuBiR~ said...

albanat~

alhamdulillah..sesungguhnya Allah itu amat pnyyng dan Maha Pengasih kpd hambanya..sentiasa mencurahkan rezeki y tiada tolok bndingnya..alhmdlh, bhagia:) k.yana cmna?sihat?krinduan?huhu:PP

btw, iA, amik bg pnuh...tpi xmau la jdi driver..huhu..bkn bidang kita..kt mesir naik kereta jugak eh?igt nek unta pi kuliah..hehehe..

albanaT said...

hehe..sgt la nek unta..mahai ooo klu nak nek unta fulus mau ada...huhu...

nek kuda pn ble...tp mahai gak..T_T...10genih..hua...


hehe...km sihat sgt ni...berat telebih kut,,,,husna cam na..ka dukkuruih gi...kelembutan dh bertambah ka???..hehe...


bagus sai artikel FB 2...km pn dh deactivate...rs cambuang ms..bla2 kwn nak contat nnti ym sudah.,,,

tp la ni pn xdan dh nak ym2 ni...

bnyk nk kna info cri...doa2 la bg kakak mu ni rajin skit ya adikku husna...hua..hehe..^_6

~HuSnA ZuBiR~ said...

huhu...k.yana2...ksian..mahal erh..xpa2..simpan duit byk2..control mkn.. :D hhuuhu...bru leh turun berat,and sekaligus leh nek unta..huuhu..erm, klmbutn btmbh??haih..memerlikah?? hampeh sgguh~ hehe..

erm, deactivate FB? 0o0o..husna duk da lgi..cuma krg active..mls dh..kite guna konsep abg husna ja..ada xpa, tpi tpis2 dgn iman..budak lki, xyh lyn sgt..huhu~

komp husna, klu on intnt automtik trus sign in ym..~ok2 insylh, k.yana leh buat..xpyh rjin xpa, y pntg, phm n dpt master trus :))

slmt bjya ya ukhti!

mud said...

all the best test ti :)