Tuesday, October 11, 2011

kata-kata

Pernah x, korang rasa menyesal dgn keterlanjuran kata2? Tapi hakikatnya lidah anda, telah menutur kata2 y kita sbnrnya xnak pn kata. Rasa hendak memadam semula atau menarik semula kata2 itu tapi tak kan boleh..un less, tiba2 anda ada laser merah y mcm men in black tu, utk menghilangkan certain2 ingatan yang anda nak hilangkannya.

Itulah hakikat kata2.

Cuba lihat berapa banyak peribahasa atau kata2 hikmat ttg 'kata2'. Cth: terlajak perahu, boleh..terlajak kata, buruk padahnya. *err..lupa..lebih kurang gitu la* dll. Begitu juga dgn alquran dn hadis. Banyak y dpt dilihat ttg kata2. Cth: surah alhumazah dn sbhgian surah alhujurat dn byk lg, spt ayat2 y mnunjukkan kata2 hanya dimulut bukan pd hati dn amal. Para ulama dn tokoh pn, ada sebut2 ttg mjaga kata2 spt: ''beruntunglah orang y menahan kelebihan ucapannya dn org y menyedekahkan kelebihan hartanya.'' dan ''aku mengingatkan kalian agar tidak berlebihan dalam perkataan. Cukup bg seseorang mengucapkan suatu prktaan y dpt mgungkapkan keperluannya.

Tapi kenapa kata2?
Kerana dgn sepalit kata2 saja, yang mungkin diucapkan dlm keadaan emosi kurg stabil, atau tanpa brfikir betul2, atau kerana seronok tlebih, atau kerana trlalu yakin pada diri dsb. boleh mnyebabkan suatu kebahagiaan yang telah lama dibina rosak dlm beberapa ketika sahaja, sedangkan sekali-kali bukan itu yang dimahukan.

Mungkinkah kerana itu, lafaz cerai, atau talak tletak pada si suami? Kerana sifat perempuan y bcakap mgikut emosi? Mungkinkah kerana itu, makruh untuk seseorang ucapkan salam pada hakim y sdg mnjatuhkan hukuman? Kerana mcelah xkena tempat boleh mgubah konsentrasi sesorang thadap situasi y hakim itu bhadapan dgn?

Emm..seandainya aku boleh memadam kata2 ku y semalam,supaya dpt ku genggam bahagia hari esok akn aku lakukan sedemikian. Tapi hakikatnya masa tak akan dapat diputar semula. Jam tidak akan berdetik terbalik (kecuali y dh rosak atau jam 'kidal'..huhu)
Cuma satu yang aku harapkan..biarlah liku2 ini,akan menemui jua pengakhiran yang baik spti y kita harapkan. Moga Dia senantiasa memandu kita semua..


Wallahu'alam.
Published with Blogger-droid v1.6.5

6 comments:

Syahira Ismail said...

kagum!!!

~HuSnA ZuBiR~ said...

shira:kerana pengalaman mengajar kita erti kehidupan :)

lesslonelygurl said...

terlajak perahu boleh diundur. terlajak kata badan binasa :P *erk. mcm lagi salah je.=.='*
btw nice post. buatkan aku berfikir2 sebelum berkata2. jzkk! :)

~HuSnA ZuBiR~ said...

lesslonelygurl:
ermm..lulus la..ak google td, ade dua. satu, cm y ko kate. n satu lagi, "terlajak kata buruk padahnya" . huhu. amik je la mane2. pape pn, tahniah! sbb betul :D huhu

ummi said...

words are swords..turisannya sgt dalam dan tajam..polish up ur malay idiom(bahasa jiwa bangsa..huu)

~HuSnA ZuBiR~ said...

ummi~
wordsrswords :)
huu..haruskah?