Wednesday, May 30, 2012

Post-exam 2012

alhamdulillah. akhirnyaaa telah habis exam yang telah mengambil masa selama hampir sebulan. *huh..lama sungguh*

ada paper yang macamm.. >__<'' (awat susah sangaat)
ada paper yang macamm.. =) (alhamdulillah..segala puji Allah)
ada paper yang macamm..T__T'' (menyesal xbaca habis)
ada paper yang macamm..=.= (xcukup tidur)
dan macam2 lagi lah..

dan semestinya, setiap kali exam, mesti akan ter reflek..
"oh kalau kematian pun macam ni kan. once dah hantar amalan kita, no turning back. cukup ke amalanku?"

huu..tapi..manusia kann..
time susah tu lah, nak ter reflect macam-macam..
keluar dewan..lupa dah segala reflection tu..heh
manusia2~ pelupa dan alpa. sungguh.

****

jadi..apa nak buat lepas exam..?

come on peeps..!

hidup ni kan bukan untuk belajar je kann.. banyak lagi yang boleh buat. kita ada dunia, dan kita ada akhirat :)

jadi, dengan ini saya ingin mencoretkan beberapa plan yang nak buat selepas exam
- masak dan belajar masak
- sort out/kemas kini benda2 yang perlu i.e buku2, barang2 dsb.
- baca buku non-academia (mengikut minat)
- menziarah/ber quality-time dengan beberapa orang rakan dan senior2
- belajar arabic utk al-quran (kalau nak try, boleh tgok link ni http://www.lqtoronto.com/videos.html) (jzkk pada yang mengshare. moga bermanfaat untuk semua :) )
- mengikuti beberapa isu semasa yang terlepas.
- beli barang untuk bawak balik malaysia (especially barang adik kecil, Arrasyid >.< huhu..budak comel,byk akal)
- kemas, vacuum dan hias bilik, skit lagi
- beli rak buku
-
mm..apa lagi eh...
mungkin ada beberapa perkara lagi yang belum disebut. tapi, xpe. one by one.

tapikann..
walau sebanyak mana pun benda yang nak dibuat, atau sesibuk mana kita sibukkan diri kita..
saya perasan satu benda..
hati itu kadang tetap seolah kehilangan sesuatu..
sekiranya..
semua yang dibuat hanya untuk memanfaatkan diri sendiri..
semua yang dibuat tidak dipanjangkan niat kerana Allah/bekalan masa nanti..

moga tercapai lah semua yang saya senaraikan di atas tu..

nanti balik Malaysia, list baru pulak :D tapi lebih kepada family-based pulak, insyaAllah.


Wallahu'alam


2 comments:

latifah said...

jzkk husna..bez sgt video tu!! =)

~HuSnA ZuBiR~ said...

barakallahufik tipah :)moga sama2 dpt bljr ;)